Spaarlampen PhilipsSpaarlampen gaan tot 15 x langer mee
Spaarlampen gaan lang mee, al zijn er wel grote verschillen tussen bestaande merken. De levensduur van spaarlampen, die altijd vermeld moet staan op de verpakking, wordt uitgedrukt in uren en gaat van 4000 uren tot 15000 uren en meer (vergeleken met gloeilampen 1000 uren). Wordt de levensduur in jaren vermeld, dan moet uitgelegd worden hoe dit wordt berekend. Meestal is dit gebaseerd op 3
branduren per dag. Voor sommige merken worden ook het aantal schakelingen (aan- en uit) vermeld. Let op met de goedkopere spaarlampen: meestal hebben ze een kortere levensduur. Er is namelijk onderscheid in kwaliteit tussen de verschillende spaarlampen. Duurdere spaarlampen van gerenommeerde fabrikanten gaan meestal langer mee en behouden ook beter hun lichtkwaliteit.
Spaarlampen zijn duur bij aankoop
Een spaarlamp is in aanschaf duurder dan een gloeilamp. Maar die extra kosten verdient u in minder dan één jaar weer terug. Op de lange duur zijn spaarlampen erg voordelig. Dat komt door de lage energiekosten en de lange levensduur. Spaarlampen betalen zichzelf tot 10 maal terug over hun levensduur.
Het verbruik is 5 x lager
W
anneer het gebruik van spaarlampen vergeleken wordt met dat van gloeilampen kan men tot 80% besparen. Ze verbruiken 5 keer minder energie dan een gloeilamp en gaan 10 keer langer mee. Door een spaarlamp van 12W te gebruiken met een levensduur van 10.000 uren kan voor dezelfde lichtstroom een besparing van ongeveer €70,- gerealiseerd worden; die besparing kan zelfs tot €198,- oplopen met nog gunstigere spaarlampen en wanneer de levensduur 15000 uren bedraagt.
Factor 5
Een spaarlamp van 5W x 5 kan een gewone gloeilamp vervangen van 25W
Een spaarlamp van 15W x 5 kan een gewone gloeilamp vervangen van 75W
Dit is globaal, afwijkingen per model en uitvoering is mogelijk.


Tradim 2480 universele dimmer 5-150W MINSKA: de IKEA LED-dimmer Hirschmann COAX-kabels


alttext