Perilex installatiemateriaal


Wat is een Perilex aansluiting?

Een Perilex aansluiting is de aansluiting waarmee een elektrische kookplaat wordt aangesloten. Omdat de kookplaat veel energie verbruikt, voldoet een standaard stekker niet zoals die aan de meeste apparaten zit. Er is daarom een aparte aansluiting nodig. Deze Perilex aansluiting moet uiteraard in de keuken aanwezig zijn: de Perilex stekker past namelijk niet in een regulier stopcontact.Wat is het verschil met een gewoon stopcontact?

Om te beginnen is het wel makkelijk om te weten waarin een Perilex aansluiting verschilt van een gewoon stopcontact. Het voornaamste verschil zit hem in de toevoer wat stroom betreft. Een Perilex aansluiting kan namelijk veel meer stroom leveren dan een standaard stopcontact. Hoe komt dit? Doordat een Perilex aansluiting over drie fasen beschikt. Een gewoon stopcontact heeft er slechts twee. Door deze extra fase kan er dus meer stroom aangeleverd worden. Hierdoor kun jij krachtigere apparaten gebruiken in jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan een keramische of inductiekookplaat. Dit soort keukenapparaten werkt doorgaans alleen maar op een Perilex aansluiting.

Wat is het verschil met een gewoon stopcontact?

Een Perilex stekker lijkt veel op een reguliere stekker die voor 230V geschikt is. Een opvallend verschil is dat een Perilex stekker twee poten extra heeft en dus totaal vier poten heeft die in het stopcontact gaan, terwijl een reguliere stekker er slechts twee heeft. Er zijn twee fasedraden en twee nuldraden, die gezamenlijk zorgen voor de stroomtoevoer naar de kookplaat of een ander apparaat waar een dergelijke aansluiting voor gebruikt wordt. Totaal wordt er dan 2x 230V geleverd.


Hirschmann COAX-kabels


alttext