De kwaliteit van ledlampen is enige tijd discutabel geweest, maar door Europese fabrikanten wordt momenteel verlichting van een goede kwaliteit op de markt gebracht. De nieuwe ECO-design richtlijn, waar bedrijven aan moeten voldoen, zorgt daarvoor. Een betere kwaliteit zorgt tevens voor minder storingen op het elektriciteitsnet. De ledlamp wordt eindelijk volwassen.

Dat zegt Nico Koreman. Hij wordt gezien als een lichtdeskundige. Zo maakt hij deel uit van de Taskforce Verlichting, die de regering adviseert over het gebruik van energiezuinige lampen. Een ledlamp is beter dan de oude gloeilamp. De moderne lamp gebruikt maar 20 procent van de energie die de gloeilamp gebruikt voor hetzelfde licht. Dat is dus een besparing van 80 procent. Daarnaast gaat de ledlamp wel 25 maal zolang mee als het aloude peertje.

Hij verwacht dat er na de zomer een forse prijsverlaging van de ledlamp wordt doorgevoerd. Die afspraak heeft de verlichtingsbranche gemaakt. Vanaf dat moment is de gloeilamp niet meer verkrijgbaar. Betrouwbare informatie over de ledlamp is te vinden op de sites van agentschap.nl en de nsvv, de stichting voor Verlichtingskunde. Op internet circuleert veel onzin over de ledlamp, aldus Koreman.

 

alttext