Zowel de technische mogelijkheden van flatscreens en audio-apparatuur als de nieuwe diensten via het CAI-netwerk zoals internet en telefonie worden steeds uitgebreider. Het aanbod van digitale-en HD-programmas vanuit de kabelexploitant blijft stijgen.

Een goede kwaliteit van gebouw-gebonden CAI-installaties wordt hierdoor steeds belangrijker, met name als er gebruik wordt gemaakt van complexe technieken zoals het retour sturen van signalen (telefonie, internet en video-on-demand). Een correcte systeemopbouw en het gebruik van kwalitatief hoogwaardige CAI-componenten zijn daarbij cruciaal. Dit voorkomt dat de bovengenoemde diensten niet of slecht functioneren en de kabelexploitant (onterecht) een storingsmelding krijgt.

Om de eindgebruiker een betrouwbaar signaaltransport te garanderen, heeft een aantal kabelexploitanten richtlijnen opgesteld waaraan gebouw-gebonden CAI-installaties moeten voldoen (o.a. TOM-I dat staat voor Televisie Op Maat Interactief). Hierin staat omschreven hoe de CAI-componenten juist toegepast moeten worden in een systeemopbouw. Deze kabelexploitanten zullen pas de mogelijkheid voor retourverkeer aanbieden als de installatie daadwerkelijk conform de richtlijnen ontworpen en gebouwd is.

Hirschmann Multimedia levert systeemcomponenten die voldoen aan o.a. de TOM-I richtlijnen. Een voorbeeld hiervan is het UA 1000FH pakket. Hierin zit de UA 1000F versterker die te gebruiken is voor woninginstallaties vanaf twaalf aansluitingen of voor CAI-systemen in de utiliteit. De maximale versterking is inschakelbaar 2x30 dB of 1x34 dB. De versterker wordt geleverd met een 230 VAC/48 VDC voedingsadapter en is ook geschikt voor televoeding. In het pakket zit tevens een ingangsconnector en een afsluitweerstand.

Ook heeft de UA 1000F in het assortiment, klik hier om naar dit artikel te gaan.

alttext