Nico's klusblog

Met het oog op veiligheid en energiebesparing heb ik de elektra in mijn jaren dertig woning vernieuwd. Voordat de woning in mijn bezit is gekomen, was het een studentenwoning. Voor elke kamer was een individuele energiemeter aanwezig.

De oude situatie:

Oude energiemeters

Als specialist op het gebied van elektra was het natuurlijk geen optie om dit zo te laten. Alles eruit, alles vervangen!

 

Ik heb een ruime ledige Eaton Medusa kast geplaatst, waar ik nieuwe aardlekschakelaars met achterliggende groepen/automaten in heb gemonteerd. De netbeheerder heeft de 1-fase 40A hoofdaansluiting aangepast in een 3-fase 25A hoofdaansluiting, voor meerdere groepen en een betere verdeling van de belasting van de groepen. Tenslotte zijn er zogenoemde slimme meters geplaatst, waarmee het energieverbruik beter in de gaten gehouden kan worden.

De nieuwe situatie:

Nieuwe groepenkast

Onlangs werd ik gewezen op Ezie.nl, een gratis online tool om de energiekosten van een woning te berekenen en de mogelijke besparingen inzichtelijk te krijgen. Handig! Misschien moet ik toch maar eens over zonnepanelen na gaan denken... jammer dat de subsidieregeling inmiddels gestopt is, het subsidiepotje is leeg.

Om toch direct wat te besparen ben ik aan de slag gegaan met een energiemeter, zoals de Interlight KWH1054 Kwh-meter tussensteker. Tussensteker in het stopcontact, stekker van het te meten apparaat in de tussensteker en het verbruik is eenvoudig af te lezen. Tijdens het meten ben ik aardig geschrokken van het verbruik van een aantal elektrische apparaten. Snel besparen: ik ga mijn gloeilampen vervangen door spaarlampen en/of LED-lampen!

Vragen? Of loopt u tegen problemen aan bij het vervangen van een groepenkast? Neem gerust contact met ons op, mijn collega's en ik helpen u graag.

Op naar de volgende klus!

Nico van het Klusspullen.nl-team

 

alttext