De energierekening bestaat gemiddeld voor een vijfde deel uit kosten voor het beheer van het netwerk. Met deze inkomsten zorgt de netbeheerder voor onderhoud en vernieuwing van het energienetwerk. ACM, de Autoriteit Consument & Markt, bepaalt de maximum in rekening te brengen tarieven, aangezien de netbeheerders in een markt zonder concurrentie werken.

Gisteren heeft ACM bekendgemaakt dat de tarieven die de netbeheerders door mogen berekenen de komende 3 jaar sterk verlaagd worden. Gemiddeld zullen de tarieven voor gas met 6,5% dalen en voor elektriciteit zelfs met 8% dalen. Al met al levert dit consumenten en bedrijven de komende 3 jaar een besparing van ruim 2 miljard euro op.

De besparingen voor de consumenten zouden volgens het ACM niet voor problemen, risico's, minder innovatie of minder ontwikkeling moeten zorgen. Henk Don, ACM-bestuurdlid, geeft aan: “De tarieven kunnen dalen doordat netbeheerders goedkoper aan kapitaal kunnen komen om te investeren; de rente staat laag. Hierdoor kunnen de kosten voor de consument omlaag terwijl netbeheerders tegelijkertijd voldoende ruimte houden om te investeren in een toekomstbestendig netwerk. Een goed evenwicht dus, waarbij de energielevering in Nederland betrouwbaar en betaalbaar kan blijven.”

Al met al, in deze tijden van crisis en bezuinigingen is dit -in onze optiek- goed nieuws!

Lagere energierekening
alttext