Nico's klusblog

Volgens de voorspellingen krijgen we vandaag in de loop van de dag en avond te maken met pittige onweersbuien. Mensen vinden onweer vaak eng of juist prachtig, ik vind het machtig om te zien. Elektronica en onweer gaan echter niet goed samen. Bescherm uw elektronica!

Indirecte blikseminslag

Slaat de bliksem in, dan is er tegen de gigantische vrijgekomen spanning weinig te doen. De meeste schade komt echter door indirecte blikseminslag, iets dat vaker voorkomt dan een directe inslag. Een indirecte blikseminslag is bijvoorbeeld een inslag in grond, in de omgeving van uw woning.

Bij een indirecte inslag springt de spanning vaak over op in de grond aanwezige kabels. Denk aan stroomkabels, maar bijvoorbeeld ook de gasleiding en internet- en/of telefoonbekabeling. Bij een indirecte inslag kan de bliksem zo toch uw woning binnendringen en grote schade aan uw elektronica veroorzaken.

Overspanningsbeveiliging

Door gebruik te maken van overspanningsbeveiliging voorkomt u de meeste schade van door kabels binnengekomen bliksem. Plaats bijvoorbeeld een overspanningsbeveiliger tussen het stopcontact en het apparaat dat u wenst te beveiligen. Dit kan middels een tussensteker zoals de professionele overspanningsbeveiligers van Dehn, maar ook middels bijvoorbeeld een stekkerdoos met ingebouwde overspanningsbeveiliging.

 

Werking overspanningsbeveiliging

Overspannningsbeveiligers zijn voorzien van spanningsafhankelijke weerstanden, weerstanden die afhankelijk van de spanning wel of geen stroom geleiden. Bij een lage spanning geleiden deze weerstanden geen stroom, bij hoge spanning wel. Door deze weerstanden aan te sluiten op de aarde kan bij een hoge spanning, bijvoorbeeld als gevolg van een blikseminslag, de spanning via de aarde weglopen.

Bescherm volledig

Vergeet niet dat een stroomkabel niet de enige bron kan zijn. Neem een computer als voorbeeld. Op een computer is vaak ook een printer, een netwerkkabel en/of telefoonkabel aangesloten. Wanneer de stroomkabel van uw computer aangesloten is op een overspanningsbeveiliger, maar één of meerdere van de aangesloten apparaten of (daarop aangesloten) kabels niet, dan is uw computer dus toch niet beveiligd!

Onweer

Geen (of niet voldoende) overspanningsbeveiligers bij de hand? Trek dan alles kabels uit de apparaten en uit het stopcontacten. Uit voorzorg dan deze keer even geen tv of internet tijdens het onweer, maar dat kunt u voor de volgende keer alvast oplossen door (extra) overspanningsbeveiligers te bestellen!

Nico van het Klusspullen.nl-team

 

alttext