Een nieuwe lamp uitkiezen of bijvoorbeeld een gloeilamp, halogeenlamp of spaarlamp vervangen voor een LED-lamp is niet altijd even eenvoudig. Welke lamp kiest u? Welke lamp geeft de gewenste hoeveelheid licht?

Lumen en Lux

De lichtopbrengst van een lamp wordt aangegeven in Lumen, afgekort Lm. Simpel gezegd: des te meer Lumen, des te hoger de totale lichtopbrengst. De hoeveelheid licht dat per vierkante meter aanwezig is wordt weergegeven in Lux. 1 Lux staat gelijk aan 1 Lumen per vierkante meter.

Verschil tussen Lumen en Lux

Om het verschil tussen Lumen en Lux te illustreren nemen we een gloeilamp en een halogeenspot, met elk 250 Lumen lichtopbrengst. De gloeilamp straalt rondom licht uit en verlicht zo bijvoorbeeld een hele kamer. Alle 250 Lumen worden verdeeld over de hele kamer, met weinig Lumen per vierkante meter als gevolg: weinig Lux. De spot straalt licht naar een specifieke plek en verlicht zo bijvoorbeeld enkel een schilderij, met veel Lumen per vierkante meter als gevolg: veel Lux. Lampen met hetzelfde aantal Lumen kunnen dus enorm in Lux verschillen.

Megaman LuxMeter

U wilt een specifieke plek of een bepaalde ruimte voorzien van een bepaalde hoeveelheid licht. Hiervoor moet u het benodigde aantal Lux weten. Maar hoe meet u dat?

Megaman heeft hier de ideale hulp voor: de Megaman LuxMeter app. Deze app gebruikt de camera van uw iPhone, iPad of iPod om de aanwezige hoeveelheid licht te meten. Richt de camera op de te meten ruimte, lees de hoeveel Lux af op het scherm en u weet in één oogopslag hoeveel Lux de door u benodigde lamp(en) moeten opbrengen. Bovendien kan de app u meteen aangeven welke Megaman lampen voor u geschikt zijn, handig!

Geschikte lamp(en) gevonden? Vul het weergegeven typenummer van Megaman in onze zoekbalk in en schaf ze vervolgens snel en voordelig aan bij Klusspullen.nl!

Megaman LuxMeter
alttext