Nico's klusblog

Met enige regelmaat ontvangen wij de vraag of dat het mogelijk is om verschillende merken en/of series schakelmateriaal met elkaar te combineren. Kan dat?

Samenstelling schakelmateriaal

Om de bovenstaande vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om de samenstelling van schakelmateriaal inzichtelijk te maken.

Schakelmateriaal is vrijwel altijd samengesteld uit drie delen:

1) Basiselementen, eigenlijk de belangrijkste delen. Basiselementen worden normaliter in de muur geplaatst en zijn verantwoordelijk voor de werking. Denk bijvoorbeeld aan een schakelaar of een dimmer.

2) Centraalplaten of bedieningsdelen, om direct op de basiselementen te plaatsen. Centraalplaten zijn feitelijk de afdekkingen van de basiselementen. Bedieningsdelen zijn onder andere de schakelwippen en draaiknoppen, voor de bediening van de basiselementen.

3) Afdekramen, de sierranden voor een nette afwerking rondom de eerste twee delen.

Samenstelling schakelmateriaal

Merken schakelmateriaal combineren

Alle fabrikanten van schakelmateriaal gebruiken eigen afmetingen, vormgevingen en aansluitingen. Gevolg is dat het combineren van verschillende merken schakelmateriaal in beginsel niet mogelijk is.

Het advies is dus om altijd hetzelfde merk basiselementen, centraalplaten of bedieningsdelen en hetzelfde merk afdekramen te gebruiken. Kies bijvoorbeeld alles van Busch-Jaeger en het past en werkt allemaal zonder problemen samen.

Series schakelmateriaal combineren

In tegenstelling tot merken, kunnen de meeste series (van hetzelfde merk) wel onderling gecombineerd worden.

De basiselementen zijn per merk vaak voor elke serie toepasbaar. Bent u in het bezit van bijvoorbeeld Gira schakelmateriaal en wenst u een ander design of kleur schakelmateriaal? Veelal is het voldoende om enkel de afdekramen, wippen, knoppen en/of centraalplaten te vervangen voor die uit een andere Gira serie.

Bij sommige series kunnen zelfs de onderlinge afdekramen, wippen, knoppen en/of centraalplaten gecombineerd worden. Kies bijvoorbeeld een wit Jung A Creation afdekraam en combineer dit met een antraciete Jung A Creation schakelwip voor een speels effect. Vuistregel is dat de kleuren uitgewisseld kunnen worden, mits de serie gelijk blijft.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op het bovenstaande. Sommige basiselementen zijn namelijk wel uitwisselbaar tussen de verschillende merken schakelmateriaal.

In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat een inbouwdoos voor netwerken qua formaat, functie en vorm universeel is. U kunt de door ons aangeboden Busch-Jaeger RJ45 data-sokkels als gevolg probleemloos combineren met centraalplaten en afdekramen van bijvoorbeeld Peha.

Houd rekening met de leeftijd van het aanwezige schakelmateriaal. Basiselementen uit oude series zijn niet altijd te combineren met nieuwe series, ondanks dat dit hetzelfde merk betreft.

Voorkom problemen

Om combinaties die niet passen of niet samenwerken te voorkomen, hebben wij een bewuste onderverdeling gemaakt op onze website. Eerst kiest u het merk schakelmateriaal, dan kiest u de gewenste serie. Wij geven vervolgens alle bijbehorende, bijpassende en goed samenwerkende onderdelen weer.

Kiest u bijvoorbeeld voor Berker Modul 2 creme schakelmateriaal, dan treft in deze serie onder andere u een antenne inbouwdoos van Hirschmann aan. Dit past en werkt perfect samen, dat hebben wij alvast voor u uitgezocht.

Vragen?

Wij hebben getracht om alles zo duidelijk, eenvoudig en inzichtelijk mogelijk te maken. Zijn er desondanks vragen of onduidelijkheden? Loopt u ergens tegenaan? Vraag het ons gerust. Mijn collega's en ik helpen u graag!

Nico van het Klusspullen.nl-team

alttext