Nico's klusblog

Met het Schneider Merten M-Creativ schakelmateriaal kunt u zelf het design van de schakelaars, dimmers en afdekramen bepalen.

Of eigenlijk, met M-Creativ kunt u zelf het design maken!

Hoe werkt dat precies?

Opbouw M-Creativ

Allereerst is het van belang om de opbouw van het M-Creativ schakelmateriaal inzichtelijk te maken, dit is namelijk anders dan bij regulier schakelmateriaal.

Bij M-Creativ zijn de afdekramen, schakelwippen en dimmerknoppen niet één geheel, deze zijn opgebouwd uit drie samen te voegen delen: het basisdeel, een inleg en een transparante afdekking.

Op de onderstaande foto is te zien wat standaard bij een tweevoudig M-Creativ afdekraam is geleverd. Van beneden naar boven ziet u het basisdeel, een inleg met een witte en zwarte kant, een inleg met een rode en grijze kant en de transparante afdekking.

Schneider Merten M-Creativ tweevoudig afdekraam

De montage van de schakelaar, dimmerknop en het afdekraam begint u met het basisdeel, monteer deze op de gebruikelijke manier. In de transparante afdekking plaatst u de inleg, aan de onderzijde. Dit kan een bijgeleverde inleg zijn, maar M-Creativ schakelmateriaal komt natuurlijk echt tot zijn recht met een eigen inleg! Plaats tenslotte de transparante afdekking op het basisdeel.

Zelf een M-Creativ inleg maken is eenvoudig en kan op twee manieren: uitknippen of printen.

M-Creativ inleg uitknippen

Wilt u bijvoorbeeld uw behang door laten lopen in het schakelmateriaal? Knip of snij het dan in de juiste vorm!

Neem een stuk behang en gebruik de bijgeleverde inleg als mal om de juiste vorm af te tekenen. Tip: teken op de achterzijde of gebruik een potlood, zodat u eventuele resten van het aftekenen weg kunt gummen na het uitknippen.

Knip de inleg uit of gebruik een mes om de inleg uit te snijden, net wat u voorkeur heeft.

Op de zojuist omschreven manier kunt u natuurlijk niet enkel een inleg maken van behang. Ook een inleg maken van foto's, tekeningen, schilderingen, enzovoorts gaat op dezelfde manier.

M-Creativ inleg printen

Een M-Creativ inleg kunt u ook printen met de handige online Mix & Match ontwerptool van Schneider. Hieronder een voorbeeld, waarbij we -in stijl van het WK voetbal- een schakelaar met de bekende Oranje leeuw maken:

1. Klik op de Mix & Match pagina op 'Start hier' en het startscherm van de ontwerptool verschijnt.

Linksboven is 'Merten' onder het tabblad 'Schakelmateriaal' geselecteerd. Merten is de merknaam die nog steeds met regelmaat gebruikt wordt voor het schakelmateriaal van Schneider, dat Merten heeft overgenomen.

M-Creativ printen stap 1 - Kies schakelmateriaal

2. Om er zeker van te zijn dat u het juiste schakelmateriaal, klik bovenaan onder het tabblad 'Serie' op 'M-Creativ'.

M-Creativ printen stap 2 - Kies serie M-Creativ

3. Kies onder het tabblad 'Afdekraam' het type afdekraam dat u wenst te ontwerpen. In dit voorbeeld is gekozen voor een enkelvoudig M-Creativ afdekraam.

M-Creativ printen stap 3

4. Onder tabblad 'Functies' kiest u of een schakelwip, dimmerknop of wandcontactdoos in het afdekraam komt. Ter illustratie is in de onderstaande schermafbeelding een uitstapje van een schakelwip naar een wandcontactdoos gemaakt.

Ontwerpt u een enkelvoudig raam, dan is het voldoende om linksboven op de gewenste functie te klikken. Ontwerpt u een meervoudig afdekraam, sleep dan de gewenste functie naar de individuele openingen in het afdekraam.

M-Creativ printen stap 4

5. Selecteer het tabblad 'Eigen ontwerp', klik in de linkerbovenhoek op 'Upload afbeelding' en kies de afbeelding die u wilt gebruiken. Elk gangbaar afbeeldingsformaat is mogelijk.

Voor de beste kwaliteit en mooiste resultaten adviseren wij u om gebruik te maken van een afbeelding met een hoge resolutie, kies dus een scherpe afbeelding van een groot formaat.

M-Creativ printen stap 5

6. Wij hebben een afbeelding van de bekende Oranje leeuw gekozen. De ontwerptool probeert deze zelf te schalen en te positioneren, om de afbeelding goed passend te maken.

M-Creativ printen stap 6

7. Met de vierkante blokjes rondom kan de afbeelding vergroot of verkleind worden. Verplaatsen is mogelijk door de afbeelding te verslepen. Wij hebben de afbeelding iets kleiner gemaakt en in het midden van de schakelwip geplaatst. Het afdekraam houden we egaal wit.

M-Creativ printen stap 7

8. Tevreden met het resultaat? Klik dan onderaan op 'Print' en vervolgens in het pop-up venster op 'Print eigen ontwerp'. De ontwerptool maakt een PDF-bestand aan dat u kunt printen en opslaan. Elk te printen deel staat op een eigen pagina, in het PDF-bestand zijn losse prints voor het afdekraam en de schakelaar te vinden.

PDF-bestanden kunt u openen met het gratis te downloaden Adobe Reader.

M-Creativ printen stap 8

9. Bekijk of het PDF-bestand naar wens is en print het vervolgens. Wij adviseren u om te printen op wat dikker en steviger papier, voor het beste, mooiste en duurzaamste resultaat.

M-Creativ printen stap 9

M-Creativ inleg monteren

Inmiddels beschikt u over een uitgeknipte of uitgeprinte inleg. Hoe monteert u deze vervolgens? We gaan in dit voorbeeld verder met de zojuist uitgeprinte inleg:

1. Er zijn twee vellen uitgeprint. Op het ene vel is de inleg voor het afdekraam te vinden, links op de onderstaande foto te zien. Op het rechter vel is de inleg voor de schakelwip te vinden.

M-Creativ monteren stap 1

2. Knip of snij langs de stippellijnen. Neem hier rustig de tijd voor, ga secuur en rustig te werk voor een mooi eindresultaat.

M-Creativ monteren stap 2

3. Neem de inleg en plaats deze in de transparante delen. Afhankelijk van de dikte van het gebruikte papier kan het raadzaam zijn om de standaard bijgeleverde (voorbeeld)inleg ook te plaatsen. Dit zorgt voor extra versteviging en opvulling, zodat de inleg mooi aansluit en niet kan gaan bobbelen.

M-Creativ monteren stap 3

4. Plaats het transparante afdekraam, voorzien van de inleg, voorzichtig op het basisdeel. Duw het rondom aan, zodat het overal goed aansluit en u een zachte klik hoort. Tenslotte plaatst u de transparante schakelwip op het basisdeel. Duw ook dit deel goed vast en uw zelf ontworpen M-Creativ schakelaar is klaar!

M-Creativ monteren stap 4

Veel succes met het ontwerpen en het maken van uw eigen schakelmateriaal!

Nico van het Klusspullen.nl-team

alttext