Nico's klusblog

Het dimmen van LED lampen geeft in de praktijk helaas nog wel eens problemen. Hoe zit dat en wat is daar aan te doen?

LED lampen dimmen

Een gloeilamp of halogeenlamp dimmen is eenvoudig, dit werkt eigenlijk altijd. De dimmer stuurt minder spanning naar de lamp en de lichtopbrengst van de lamp is vervolgens lager. Bij een LED lamp werkt dit anders. Simpelweg minder spanning naar een LED lamp sturen heeft doorgaans een niet functionerende of knipperende LED lamp als gevolg.

In een LED lamp zit een stukje elektronica voor de aansturing van de LEDS. Is een LED lamp dimbaar, dan moet wel op een bepaalde manier met de elektronica in de lamp gecommuniceerd worden. Helaas is deze elektronica niet altijd gelijk en is de aansturing niet universeel.

Of en in welke mate een LED lamp gedimd kan worden wordt bepaald door de samenwerking van de elektronica in de lamp en de elektronica in de dimmer. Door de grote diversiteit blijkt in de praktijk dat zelfs speciale LED dimmers niet alle LED lampen goed kunnen dimmen.

Tradim 2490HP dimmer

Met de 2490HP heeft Tradim een unieke universele LED dimmer op de markt gebracht.

De Tradim 2490HP beschikt over 8 dimprofielen, eenvoudig gezegd 8 verschillende manieren om te communiceren met de elektronica in de LED lamp. Zo kan de elektronica in de Tradim dimmer met vrijwel elke LED lamp communiceren.

Volgens Tradim kan de 2490HP dimmer ruim 90% van de dimbare LED lampen probleemloos dimmen.

Het instellen en bedienen van de Tradim 2490HP dimmer is eenvoudig. Op de dimmer zit een knop om te wisselen tussen de 8 dimprofielen. Druk op deze knop en probeer het dimprofiel. Herhaal dit tot het dimmen naar wens verloopt, makkelijk!
Tradim 2490HP dimmer

Toepasbaar op A-merken schakelmateriaal

Traditioneel schaft u al het schakelmateriaal van hetzelfde merk aan. De dimmer en de dimmerknop passen zo naadloos op elkaar. Merken gebruiken een eigen asdikte voor de bediening van de draaidimmer. Gevolg is dat combineren van dimmer en dimmerknop veelal niet mogelijk is, dit past simpelweg niet.

De Tradim 2490HP is, zoals reeds aangegeven, uniek en universeel. Dit heeft niet enkel te maken met de aansturing van de LED lampen. De as van deze draaidimmer is zo vormgegeven dat de dimmerknoppen van vrijwel alle series van de bekende A-merken schakelmateriaal passen, eventueel middels het bijgeleverde verloopje. Gebruikt u of kiest u voor Gira, Busch-Jaeger of bijvoorbeeld Berker schakelmateriaal? Geen probleem.

Dus, bent u op zoek naar een dimmer voor uw LED lampen? Kies voor de Tradim 2490HP dimmer en naar alle waarschijnlijkheid bent u in één keer klaar. Geen gedoe met uitproberen en/of omruilen van verschillende dimmers, gewoon in één keer goed!

Nico van het Klusspullen.nl-team

alttext