Meer en meer huishoudens zijn voorzien van zonnepanelen. Goed voor het milieu en de portemonnee, volgens velen wel minder mooi in het straatbeeld.

Zwart en blauw

Traditioneel zijn zonnepanelen veelal zwart of blauw van kleur. Dit heeft te maken met de gebruikte zonnecellen in de panelen. Zonnecellen zijn verantwoordelijk voor het opvangen van het zonlicht en zetten zonlicht om in elektriciteit.

De meest gebruikt zonnepanelen bevatten zogenaamde monokristalijn en polykristallijn
Zonnepanelen
zonnecellen. Deze cellen hebben het hoogste rendement en zijn respectievelijk zwart en blauw van kleur.

Steeds vaker klagen mensen over het aanzicht dat door zonnepanelen wordt veroorzaakt. Een zwart of blauw zonnepaneel steekt doorgaans behoorlijk af. Kan daar niet wat aan gedaan worden?

Andere kleuren

Zonnepanelen in andere kleuren produceren zou een oplossing kunnen zijn, zo kunnen deze bijvoorbeeld qua kleur wegvallen in het dak.

Gekleurde zonnepanelen worden al geproduceerd, maar worden weinig toegepast omdat deze een aanzienlijk lager rendement bieden. Dit lagere rendement is een gevolg van de in deze panelen gebruikte amorf silicium zonnecellen.

Speciale coating

Zuyd Hogeschool, TNO en SCX Solar hebben nu een oplossing om het rendement van de zwarte en blauwe zonnecellen vrijwel volledig te behouden en toch andere kleuren zonnepanelen te maken: een speciale coating voor op zonnepanelen.

Deze coating kan in allerlei kleuren gemaakt worden en vormt de bovenste laag van het zonnepaneel. De zilveren lijnen op zonnepanelen zijn hierdoor minder goed zichtbaar en het zonnepaneel kan zo beter in de omgeving opgaan.

Hoewel wij op dit moment zelf geen zonnepanelen leveren, vinden wij het bovenstaande een mooie ontwikkeling en verwachten dat dit de acceptatie en toepassing van zonnepanelen positief zal beïnvloeden!

alttext