Nico's klusblog

Sinterklaas heeft het land weer verlaten, tijd om de kerstversieringen tevoorschijn te halen!

Kerstverlichting

Bij kerst hoort natuurlijk verlichting. Dit kan een 'standaard' snoer met lampjes of lichtslang in de kerstboom zijn, maar bijvoorbeeld ook een prachtig ijspegelgordijn aan de muur of voor het raam. Voor binnen is er meer dan genoeg keuze.

Maar wat doet u buiten? Die mooie grote boom moet natuurlijk ook mooi verlicht worden! Of dat gebouw daar op de hoek, het buurtplein, het balkon, de heg of schutting, enzovoorts. Wat doet u daar mee?

Prikkabel

Met prikkabel heeft u de ideale tijdelijke buitenverlichting te pakken voor de zojuist omschreven scenario's.

Prikkabel

Prikkabel is verkrijgbaar in vrijwel elke lengte, weerbestendig, stevig en volledig op maat te maken. Bovendien is het eenvoudig te maken, zonder dat er echt kennis van elektra voor nodig is.

In deze klusblog een uitleg over het zelf maken:

Prikkabel maken

Een gebruiksklare prikkabel bestaat uit een aantal onderdelen: de kabel zelf, de fittingen, het beginstuk en het eindstuk. Voor de montage heeft u niet meer nodig dan een schroevendraaier.

Alles begint natuurlijk met de kabel zelf. Wordt de kabel korter dan 50 meter lang? In dat geval is kabel met een aderdikte van 1,5mm² voldoende. Bij langere lengtes adviseren wij 2,5mm². Deze dikkere ader kan een hogere spanning en een hoger wattage aan en is beter geschikt om langere afstanden te overbruggen. Beide types zijn overigens geschikt om het maximale vermogen van een standaard lege groep (3600 watt) probleemloos en veilig te transporteren.

Aan het begin van de kabel monteert u de stekker voor in het stopcontact, de contactstop. Deze is speciaal op maat gemaakt voor de platte prikkabel en eenvoudig te monteren. Aan het einde van de kabel monteert u een eindstuk voor veilige eindafwerking, voorzien van een handige ophanghaak.

Op de kabel zelf monteert u als laatste de prikfittingen. Verwijder de deksel en dankzij de scherpe contactpunten drukt u de fitting eenvoudig in de kabel. Plaats eventueel een rubberen afdichtingsring voor gebruik buitenshuis, schroef de deksel weer vast en klaar!

Tip: weet u niet precies hoeveel meter u nodig heeft of is de lengte lastig te bepalen? Hoeveel heeft u bijvoorbeeld nodig voor in een kerstboom? Gebruik een stuk touw, monteer dit op dezelfde wijze zoals de kabel gemonteerd gaat worden en meet vervolgens de lengte van dit touw op. Zo weet u precies hoeveel u nodig heeft.

Lampen voor in prikkabel

Interlight LED-lamp kogel E27 groen In de prikfitting kunt u elke lamp met een E27 voet plaatsen.

Met het oog op energiebesparing en levensduur adviseren wij om te kiezen voor LED-lampen. Wij leveren bijvoorbeeld zeer zuinige witte en gekleurde Lumiance LED-lampen die uitermate geschikt zijn om te gebruiken als feestverlichting.

Let wel op het totale energieverbruik van alle lampen samen. Vermeendigvuldig het wattage van de individuele lampen met het aantal lampen en zorg dat u onder 3600 watt blijft, de maximale belasting van een stroomgroep. Met LED-lampen moet dit geen probleem zijn, maar met gloei- en/of halogeenlampen groeit het energieverbruik hard!

Prikkabel bestellen

Bij Klusspullen bestelt u alleen wat u nodig heeft, zodat u nooit teveel betaald.

Bestel de benodigde lengte, per meter van het gewenste type en wij knippen dit voor u op maat. Wij adviseren om één a twee meter meer te bestellen dan u daadwerkelijk nodig heeft. Gebruik dit als aansluitstuk of als speling: beter iets teveel dan iets tekort!

De fittingen bestelt u in het benodigde aantal, deze worden compleet geleverd maar exclusief een afdichtingsring. U kunt deze los bijstellen voor veilig gebruik buiten. Ook de contactstop en het eindstuk zijn los te bestellen.

Alle onderdelen vindt u op onze prikkabel categoriepagina.

Kant & klare prikkabel

Prikkabel Is zelf maken toch teveel werk? Of heeft u wellicht precies 10 meter nodig?

In dat geval kunt u zich tijd en moeite besparen door onze kant en klare 10 meter lange prikkabel te kopen, waarvan de groene kleur ook nog eens mooi wegvalt in de kerstboom!

Voor nu, alvast een fijne feestdagen gewenst!
 

alttext