Onlangs schreven wij over LED-lampen met ingebouwde Bluetooth connectiviteit. Vrij uniek, maar binnenkort niet meer de enige soort lamp die kan communiceren!

LiFi

LiFi is een technologie met een vergelijkbare functie als het bekende Wi-Fi: een draadloze netwerkverbinding om bijvoorbeeld binnenshuis van draadloos internet te kunnen genieten. Waar Wi-Fi gebruik maakt van radiotechnologie om op de 2.4 en 5 GHz banden signalen te verzenden en te ontvangen, maakt LiFi gebruik van licht. LiFi

Draadloze communicatie via licht

Digitale communicatie bevat enkel enen en nullen, te vergelijken met aan en uit. Door LED-lampen heel snel aan en uit te schakelen kan zo een signaal verzonden worden: lamp aan staat voor één, lamp uit staat voor nul. Herhaal dit en zorg voor een sensor die het licht op kan vangen, direct of weerkaatst via bijvoorbeeld een muur, en er is communicatie mogelijk.

LED-lampen kunnen heel snel geschakeld worden, binnen nanoseconden. Dit is snel genoeg om op een hoge snelheid signalen te verzenden en zo snel dat het menselijke oog het knipperen niet ziet. Voor het menselijk oog staat de lamp simpelweg aan. Of uit, want deze technologie werkt zelfs wanneer gebruik gemaakt wordt van voor ons niet zichtbaar infrarood licht of bij (heel erg) gedimde verlichting.

LiFi draadloze communicatie via licht

Voordelen en nadelen van LiFi

Nadeel van de LiFi technologie is dat het licht van de lamp door de ontvanger opgevangen moet kunnen worden. Het signaal gaat dus niet muren en plafonds heen, in tegenstelling tot bij Wi-Fi. Tegelijkertijd kan dit ook een voordeel zijn, bijvoorbeeld voor een veilig draadloos netwerk binnen een bedrijf. Een Wi-Fi signaal kan buiten opgevangen worden, bij LiFi is dit veel makkelijker te beperken.

Groot voordeel is de snelheid. Er kan tot de snelheid van het licht gecommuniceerd worden en er is geen sprake van een volle 2.4 of 5 GHz band zoals bij Wi-Fi het geval is. Nabijgelegen Wi-Fi netwerken of andere elektromagnetische of radiografische factoren hebben geen invloed en de beschikbare 'band' is bij LiFi 10.000 maal groter dan bij Wi-Fi. Nu zijn er al snelheden tot boven 10 Gbit/sec behaald!

Ander voordeel is dat LiFi gebruikt kan worden op plekken waar radiosignalen niet gebruikt kunnen of mogen worden, denk aan vliegtuigen of ziekenhuizen. Bovendien heeft licht geen mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid, iets waar bij Wi-Fi over gediscussieerd wordt.

Beschikbaarheid LiFi

Op dit moment werkt LiFi in laboratoria en testomgevingen. Er zijn nog geen consumentenproducten beschikbaar maar deze gaan zonder twijfel in de toekomst op de markt komen. Wij houden het in de gaten. Zodra lampen beschikbaar zijn waar u uw netwerkkabel in kunt prikken, dan laten wij het u weten!

alttext