Vanaf 1 september 2012 mogen in Europa geen gloeilampen meer verkocht worden. Vanaf 1 september 2016 zou dit ook voor halogeenlampen gaan gelden. Dit verbod is echter uitgesteld!

Verbod op onzuinige verlichting

In vergelijking met spaarlampen en/of LED-lampen verbruiken gloeilampen en (in mindere mate) halogeenlampen erg veel energie. Door gebruik te gaan maken van energiezuinige verlichting kan tot maar liefst 90% aan energie worden bespaard.

Met het oog op het milieu heeft de Europese Unie besloten om energieverslindende verlichting te verbieden. Verlichtingsbronnnen die niet van energielabel A of B zijn voorzien zouden vanaf 1 september 2016 niet meer verkocht mogen worden.

Gevolg is dat, in navolging van de gloeilamp, de halogeenlamp eveneens in de ban gaat.
Verbod op gloeilampen en halogeenlampen

Uitzonderingen

Het zojuist genoemde verbod geldt overigens niet voor alle soorten gloei- en halogeenlampen:

Lampen met een speciale toepassing, zoals warmte-, groei- en/of kweeklampen maar bijvoorbeeld ook kerstverlichting en lampjes voor in ovens en koelkasten, zijn en blijven vooralsnog gewoon toegestaan.

Gelijkwaardige vervanging

Een gloeilamp kan over het algemeen prima door een halogeenlamp vervangen worden. Een halogeenlamp vervangen door een spaarlamp of LED-lamp gaat echter niet altijd van harte. Althans, niet op alle vlakken. Een aantal voorbeelden:

Sommige mensen vinden LED-licht koud, ongezellig of zelfs lelijk. Gelukkig gaan de ontwikkelingen snel. Inmiddels zijn LED-lampen te koop in vele lichtkleuren, bijvoorbeeld warm wit. Ook zijn de stralingshoeken veel diverser geworden, waardoor een vrijwel identiek lichtbeeld gecreëerd kan worden. Zelfs qua design doen LED-lampen niet meer onder, getuige bijvoorbeeld de prachtige Bailey Retrofit LED-lampen.

Naast het bovenstaande zijn er echter ook technische aspecten om rekening mee te houden. Gloei- en halogeenlampen laten zich bijvoorbeeld eenvoudig dimmen. Bij spaar- en LED-lampen ligt dit anders. Door de grote diversiteit in de gebruikte elektronica, in zowel de lampen als dimmers, werkt helaas niet elke combinatie goed. Soms zelfs met speciale LED-dimmers. Dit gaat steeds beter en de verwachting is dat deze ontwikkeling in de toekomst door zal zetten.

Uitstel tot 2018

De conclusie die ook de EU heeft getrokken is dat LED- en spaarlampen nog niet op alle vlakken gelijkwaardige vervangers zijn. Om deze reden is besloten het verbod op halogeenlampen uit te stellen tot 2018. Kijken wij naar de zojuist door ons gegeven voorbeelden, dan vinden wij dit een begrijpelijke keuze.

Dus, heeft u nog halogeenlampen nodig? U heeft nog tot 2018 de tijd om ze te bestellen, op onze website: halogeenlampen.

alttext