Aan het lage BTW-tarief op arbeidskosten voor verbouwingen komt op 1 juli 2015 een eind.

Stimulering van de bouw- en installatiebranche

Van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 werd het BTW-tarief op arbeidskosten verlaagd van 21% tot 6%. Dankzij het succes van deze maatregel werd deze verlengd tot juli 2015. Nico schreef hier eerder al over in zijn Klusblog: verlenging laag BTW-tarief en laag BTW-tarief bouw blijft langer.

Stimulering bouw- en instalatiebranche

Dankzij de stimulering werden de (arbeids)kosten voor klussen en verbouwingen aanzienlijk voordeliger: een win-win situatie. In de praktijk leverde dit meer werk voor de vakmannen op en scherpere tarieven voor consument en/of opdrachtgevers. Voor beide partijen een welkome verlichting in moeilijke economische tijden.

Helaas komt er nu een einde aan het lage BTW-tarief. Vanaf 1 juli moet weer 21% BTW betaald worden op de arbeidskosten.

Werkspot onderzocht het effect van de BTW-wijziging

Uit een onderzoek van Werkspot, de marktleider op het gebied van online klusaanbesteding en partij waar aangesloten vakmannen bij ons extra voordeel krijgen (zie de pagina 'Extra voordeel voor Werkspot vakmannen'), blijkt dat 70% van de Nederlanders bewust een klus laat uitvoeren voor 1 juli 2015 om nog te profiteren van het lage BTW-tarief.

Werkspot is van mening dat de afschaffing van de regeling niet verstandig is vanwege het prille herstel van de bouwsector: slechts 40% van de ondervraagden zou dezelfde klus met het hogere BTW-tarief laten uitvoeren door een vakman, waarmee de eerdere stijging van 40% ruim teniet wordt gedaan.

Werkspot onderzoek BTW-regeling

Het CDA en de SP hebben in april getracht om het lage BTW-tarief opnieuw te verlengen. Helaas is dit door de coalitie van VVD en PVDA afgewezen, waardoor op 1 juli definitief een einde aan de stimulering komt.

Laag BTW-tarief blijft voor sommige werkzaamheden gelden

Vanaf 1 juli 2015 betaalt u op de arbeidskosten van renovatie en herstelwerkzaamheden dus weer 21% BTW, zelfs als de opdracht of (aan)betaling eerder is gedaan. Het lage tarief is enkel van toepassing op werkzaamheden die voor 1 juli zijn afgerond.

Er zijn echter uitzonderingen. Is uw woning ouder dan twee jaar, dan betaalt u op schilderwerk, stukadoren en isoleren ook na 1 juli nog slechts 6% BTW.

Oftewel: heeft u nog een klus voor een vakman en wilt u profiteren van het lage BTW-tarief? U heeft nog ongeveer een maand om deze voordelig(er) uit te laten voeren!

alttext