Nico's klusblog

Vaak krijgen wij de vraag met welke dimmer IKEA LED-lampen gedimd kunnen worden. Simpele vraag, geen eenvoudig antwoord. Maar wel één waar wij de oplossing voor hebben: de MINSKA IKEA LED-dimmer.

IKEA

Dimbare verlichting

Het is allereerst belangrijk om te weten dat niet elke LED-lamp dimbaar is, dit in tegenstelling tot traditionele gloei- en halogeenlampen. Hoe zit dat?

Stuur, simpel gezegd, minder stroom naar een gloeilamp en deze gaat minder fel branden. Doe je dit bij een LED-lamp, dan zal deze knipperen of helemaal niet werken.

In een LED-lamp zit altijd een stukje elektronica, die 230 Volt netspanning omzet in een voor de LEDs bruikbare spanning. Deze elektronica moet geschikt zijn om "minder stroom naar de LEDs door te sturen".

Op een LED-lamp, of de verpakking, staat vaak een symbool om aan te geven of de lamp dimbaar is of niet. Links wel dimbaar, rechts niet:

Wel en niet dimare LED-lampen

Verlichting dimmen

De uitdaging bij het dimmen van LED is dat er helaas geen standaard voor is. Er bestaan meerdere verschillende technieken, die door elkaar gebruikt worden.

Eveneens simpel gezegd, de elektronica in de dimmer en lamp moeten elkaar begrijpen; ze moeten dezelfde "taal" spreken om samen te kunnen werken.

Lampen van verschillende fabrikanten, maar ook uit verschillende series, spreken verschillende talen. Hetzelfde gaat op voor dimmers. Hoe kies je de juiste combinatie?

IKEA LED-lampen dimmen

Hoewel IKEA geen technische informatie vrij heeft gegeven over de eigen LED-lampen, één ding mag duidelijk zijn: ze spreken Zweeds. ☺

Zweeds sprekende dimmers blijken echter lastig te vinden, of toch de taal niet zo vloeiend te spreken als nodig is. "Mijn IKEA LED-lampen blijven altijd iets branden", "ze knipperen" en "ze gaan alleen maar aan en uit" zijn veelgehoorde klachten.

Er moest een betere manier zijn om lampen als de populair IKEA LEDARE en LUNNOM probleemloos te dimmen!

IKEA

MINSKA LED-dimmer

In samenwerking met een gerenommeerde Nederlandse fabrikant presenteren wij met trots de unieke MINSKA IKEA LED-dimmer. Exclusief bij Klusspullen verkrijgbaar en ontwikkeld met maar één doel voor ogen: het probleemloos dimmen van IKEA LED-lampen.

Bij de ontwikkeling is heel praktisch te werk gegaan: zelf naar het warenhuis, niet op een feestdag, en alle dimbare LED-lampen aanschaffen. Blijven sleutelen tot het resultaat perfect is, tot IKEA dimmer een feit is.

Vanwege de diversiteit tussen de verschillende lampen is gekozen voor een oplossing met twee profielen: de dimmer kent twee standen. Door de juiste stand te kiezen kunnen alle op dit moment verkrijgbare IKEA LED-lampen probleemloos gedimd worden.

Combineer de MINSKA dimmer met nagenoeg elk merk schakelmateriaal dankzij de universele pasvorm en aansluiting*. Toepasbaar in bestaande situaties of nieuwe, af te dekken met een dimmerknop en afdekraam.

Minska IKEA LED-dimmer

Uiteraard werkt de MINSKA dimmer enkel met dimbare IKEA LED-lampen zoals de LEDARE en LUNNOM. De RYET, NITTIO, TRÅDFRI, VÄXER modellen zijn niet dimbaar, met geen enkele dimmer.

Eenvoudige montage

Montage van de MINSKA dimmer is eenvoudig, hier is vrijwel geen technische kennis voor nodig.

Verwijder de bruine fasedraad uit aanwezige schakelaar of dimmer en sluit deze op onze IKEA dimmer aan op de aansluiting gemarkeerd met de L. Dit is de stroomtoevoer.

De zwarte draad gaat naar de lamp, de schakeldraad. Deze sluit u aan op de aansluiting gemarkeerd met het getal 1 met daarachter een pijltje/golfje.

Uiteraard dient de stroomtoevoer uitgeschakeld te zijn voordat u aan de slag gaat, veiligheid boven alles!

IKEA dimmer bestellen

Op de MINSKA LED-dimmer productpagina kan eenvoudig besteld worden. Ook staan hier meer specificaties, PDF-bestanden met onder andere een handleiding/installatieschema en andere technische zaken*.

Goed om te weten: bevalt de dimmer, om welke reden dan ook, toch niet? Wij geven een retourtermijn van 30 dagen. Uiteraard moet de dimmer wel onbeschadigd en compleet retour.
probleem: ikea led dimmen, ikea led dimmer, ikea dimmer, ikea dimmen, kea led lamp dimmen, ikea led verlichting dimmen, ikea lunnom dimmen, ikea ledare dimmen, ikea lamp dimmen, ikea dimmer led

alttext