Energiebesparende maatregelen met verlichting hebben de laatste jaren een vlucht genomen in Nederland. Dat blijkt uit de rapportage van de Taskforce Verlichting over de eerste helft van 2010, aldus meldt AgentschapNl.

In een gemiddeld huishouden is het aantal spaar- en ledlampen gestegen naar 8 (bijna 25%), waar dit in 2006 nog 3 was. 43% van de kantoren gebruikt inmiddels aanwezigheidsdetectie, waar dit in 2006 nog 18% was. Van de scholen heeft thans 26% aanwezigheidsdetectie, tegen 9% in 2004. En in ziekenhuizen bezit 49% daglicht-afhankelijke regelingen, tegen 33% in 2004. 30% van de kantoren past energiebesparende TL toe. En ruim 300 gemeenten en alle 12 provincies werken aan het energiezuiniger maken van de openbare verlichting.

De Taskforce Verlichting brengt zijn boodschap onder de aandacht samen met winkelketens in Nederland, zoals de Gamma, Albert Heijn en HEMA. Ook worden er bijeenkomsten voor facilitair managers georganiseerd over duurzame verlichting. Met branche-organisatie UNETO-VNI is een pilot gestart gericht op het vermarkten van duurzame verlichting door installatiebedrijven. Ook is er een scan ontwikkeld, waarmee een bedrijf kan zien hoeveel het bespaart met energiezuinige verlichting. En handhavingsambtenaren van ruim 100 gemeenten en provincies worden opgeleid om te controleren of bedrijven wel voldoen aan de wettelijke plicht om energiezuinige verlichting in hun gebouwen te gebruiken.

De Taskforce Verlichting is ingesteld om de minister van VROM te adviseren over de mogelijkheden om energie-efficiënte verlichting in Nederland gemeengoed te laten worden.

Bron: AgentschapNl

alttext