Een zekering, ook wel smeltveiligheid genoemd, beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen.

 Lees meer >>

Zekeringsmateriaal

Smeltveiligheden komen voor in elektrische apparatuur, en in de elektrische installatie van gebouwen en woningen. Tegenwoordig gebruikt men in woningen steeds meer installatieautomaten i.p.v. smeltveiligheden in de groepenkast.

Smeltveiligheid

Smeltveiligheid is de formele naam voor zekering in de volksmond ook wel stop genoemd. Een smeltveiligheid bestaat uit een elektrisch geleidende band of draad van koper, zilver of een koperlegering, meestal in een gesloten huis van keramiek, of voor kleine zekeringen glas of kunststof vaak gevuld met een blusmiddel (zand). Bij een te hoge belasting smelt de draad in de zekering en onderbreekt de stroomkring. Zekeringen zijn er in snelle en trage uitvoeringen, herkenbaar aan de volgende aanduiding: F 250/10A dit is een "snelle" zekering voor max. 250Volt en stromen niet hoger dan 10A T 250/10A dit is een "trage" zekering voor max. 250V en stromen niet hoger dan 10A Een trage zekering reageert niet op kortstondige overbelasting.(bv. aanloopstroom motor)