De groepenkast, ook wel meterkast of verdeelkast genoemd, is de beginnende schakel van een veilige elektriciteitsinstallatie in uw woning. De groepenkast wordt na de hoofdzekering en elektriciteitsmeter geplaatst. In de groepenkast wordt de stroomvoorziening beveiligd en verdeeld over aardlekschakelaars en eindgroepen, middels installatieautomaten.


Installatieautomaat

Een installatieautomaat beschermt tevens tegen overbelasting, zodat bij een te hoog verbruik geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Een aardlekschakelaar beschermt tegen sluiting of lekstroom en wordt voor een automaat geplaatst. Het advies is om op een aardlekschakelaar maximaal vier automaten aan te sluiten. Wanneer er meer groepen aangesloten worden kan dit voor een te hoge acceptabele lekstroom zorgen.

Aardlekautomaat

Middels een aardlekautomaat, in de volksmond vaak haco (Hager aardlekcombinatie) genoemd, kan de functie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar gecombineerd worden: een thermische, maximale en aardlekbeveiliging in één. Groepenkasten kunnen kant en klaar gekocht worden maar ook zelf samen worden gesteld. Afhankelijk van de eisen kan de stroomtoevoer naar de groepenkast in één of drie fases aangeleverd worden, dit wordt verzorgt door de netbeheerder. Bij een hoger verbruik is een drie fase aansluiting te adviseren. Door de groepen goed te verdelen kan een te zware gezamenlijke belasting voorkomen worden. Het is aan te raden om apparaten met een groot verbruik, zoals een wasmachine, wasdroger, oven, etc, op een eigen groep aan te sluiten. Middels meerdere groepen kan tevens voorkomen worden dat bij sluiting in één groep niet een heel deel van de verdieping (woning) uitgeschakeld wordt. Voordat u een groepenkast aanschaft is het dus zeer van belang om goed in kaart te brengen wat u precies nodig heeft.

Groepenkast kopen bij Klusspullen.nl

Een belangrijk element van een groepenkast is de veiligheid. Klusspullen.nl levert enkel veilige al voorbedrade groepenkasten en tevens losse componenten van hoge kwaliteit, van betrouwbare merken als Hager, ABB, en Gacia. Alle groepenkasten voldoen aan de wettelijke eisen en zijn voorzien van CE of Kema keurmerk. Veel groepenkasten zijn voorradig en worden binnen 48 uur geleverd met PostNL.