4.62/5 tm-tsbp
RJ45 wandcontactdoos aansluiten

RJ45 wandcontactdoos aansluiten

minuten lezen
Hoe sluit u een RJ45 wandcontactdoos aan om zelf een "internet stopcontact" te maken? Iedereen kan het met Nico's duidelijke stap voor stap handleiding!

RJ45 wandcontactdozen

Een RJ45 wandcontactdoos kan op dezelfde manier en plaats gemonteerd worden als een reguliere wandcontactdoos of schakelaar. Plaats er een centraalplaat en een afdekraam in het gewenste design omheen en u heeft een "stopcontact voor netwerk" in de stijl van uw serie schakelmateriaal. Mooi en functioneel.

Afhankelijk van de toepassing kan er gekozen worden uit drie types:

Snelheidscategorie Toepassing
CAT 3 Telefoon, ISDN, netwerk tot 100 Mbit
CAT 5(E) Netwerk tot 1.000 Mbit (1 Gbit)
CAT 6(A) Netwerk tot 10.000 Mbit (10 Gbit)


CAT 5 voldoet momenteel voor de meeste toepassingen: netwerkkaarten in computers gaan doorgaans tot 1 Gbit en dit is ook de maximale snelheid van huidige internetverbindingen (via glasvezel), al ligt dit vaak rond de 100 Mbit. Met het oog op de toekomst adviseren wij echter voor CAT 6 te gaan, mede gezien het geringe prijsverschil.

De snelheid van de data wandcontactdoos is de maximaal haalbare snelheid. Dit is mede afhankelijk van andere factoren, zoals de maximale snelheid van de gebruikte bekabeling. De maximale werkelijke snelheid is gelijk aan "de zwakste schakel".

Schroef of LSA

Het bevestigen van bekabeling aan de RJ45 wandcontactdoos kan bij CAT 3 eenvoudig met schroeven: strip de ader, plaats deze in de opening en schroef de ader vast in de klem.

Bij CAT 5 en 6 is dit niet mogelijk vanwege de hogere snelheden en daardoor hogere eisen die aan de verbinding(skwaliteit) worden gesteld. Deze wandcontactdozen worden middels LSA-gereedschap bevestigd.

Met een LSA-tang (LSA-tool) worden de aders één voor één tussen twee schuin weglopende klemmen geduwd. De klemmen snijden de buitenmantel van de ader in waardoor er contact wordt gemaakt met de kern. Ten slotte wordt overtollige kabel netjes afgeknipt.

Kleurvolgorde aders

Net als bij een netwerkkabel is het van belang om de aders op de juiste volgorde te monteren. Dit doet u het beste volgens de T568B standaard, zoals toegelicht in de vorige klusblog. Deze standaard is ook op bijvoorbeeld de Busch-Jaeger RJ45 (data) wandcontactdozen terug te vinden:

RJ45 data wandcontactdoos aansluiten kleurvolgorde

Hou de kleurvolgorde aan zoals in de horizontale rij B te zien is, op de bovenstaande foto geel omkaderd. Oftewel, van links naar rechts:

bruin, wit/bruin, wit/blauw, blauw, groen, wit/groen, oranje, wit/oranje

Deze volgorde is anders dan de volgorde in de RJ45 connector van de netwerkkabel omdat de pinnen in de wandcontactdoos volgens een andere volgorde zijn doorverbonden, het eindresultaat is echter correct.

Bij gebruik van een ander model of merk, dan op de foto is te zien. kan de volgorde verschillen. Hanteer in dat geval uiteraard de op het product/in de handleiding aangegeven volgorde.

Stap voor stap

Onderstaand een stap voor stap handleiding waarop de montage van een CAT 6 exemplaar van Busch-Jaeger/Berker/Rutenbeck (identiek) te zien is. Andere merken, zoals GIRA RJ45 wandcontactdozen, worden vergelijkbaar gemonteerd:

Stap 1:
Haal de RJ45 data wandcontactdoos uit elkaar, alle drie de delen zijn los van elkaar nodig om er een werkend "internet stopcontact" van te maken.

Links op de afbeelding is de montageplaat zichtbaar, in het midden het deel met de daadwerkelijke aansluitingen en rechts de afdekking.

Aan de zijkanten zit de afdekking wellicht achter nokjes geklikt om het geheel bij elkaar te houden. Dit kunt u loswippen met bijvoorbeeld een kleine platte schroevendraaier.


Stap 2:
Aan de onderzijde van de montageplaat zit een draaibare invoer. Positioneer deze zo praktisch mogelijk ten opzichte van de aanvoer van de kabel, doorgaans richting de (loze) leiding in de muur.

Schuif de netwerkkabel door de invoer en zorg dat voldoende kabel beschikbaar is om deze aan te sluiten.

Verwijder de buitenmantel van de netwerkkabel en zorg dat circa 5 cm aan aders bloot ligt voor de montage.


Stap 3:
Plaats het deel met de aansluitingen over het montagedeel en buig de netwerkkabel voorzichtig langs de zijkant tot aan de voorzijde.

Positioneer de kabel met het einde van de buitenmantel tot midden van het aansluitblok, tussen het aansluitblok en de netwerkaansluiting in.

Stap 4:
Ontwikkel de aderparen en plaats ze één voor één tussen de klemmen, uiteraard op de juiste volgorde. Volgens T568B is dit dus van links naar rechts:

bruin, wit/bruin, wit/blauw, blauw, groen, wit/groen, oranje, wit/oranje In deze stap worden de aders enkel op de juiste plek gepositioneerd, niet vastgeklemd.

Stap 5:
Druk elke ader één voor één tussen de klemmen met een LSA-tang, in één verticale beweging.

Wanneer de ader goed vast zit zal het overtollige afgeknipt worden en hoort u een knippend / klikkend geluid.


Stap 6:
Controleer of elke ader even ver in de klemmen zit, of deze goed vast zitten en of alle aders netjes afgeknipt zijn.

Is iets niet in orde? Herhaal dan de vorige stap bij de betreffende ader.

Stap 7:
Plaats de afdekking en klik deze aan de zijkanten vast, plaats de wandcontactdoos in een inbouwdoos, schroef deze vast en uw netwerkaansluiting is klaar voor gebruik!

Voor een nette afwerking plaatst u tot slot een centraalplaat en afdekruim uit de gewenste serie schakelmateriaal.

Het is ook mogelijk om de netwerkkabel in het geheel achter het middendeel te houden, in dat geval brengt u vanuit de achterzijde langs beide zijkanten vier aders naar de aansluitingen. De hierboven omschreven werkwijze heeft onze voorkeur omdat de aders zo het langst in de buitenmantel en het langst getwist blijven, wat het minst signaalverlies geeft.

Enkelvoudig en tweevoudig

Data wandcontactdozen zijn leverbaar met één of twee uitgangen. Het aansluiten van een tweevoudige wandcontactdoos gaat op dezelfde manier als een enkelvoudige, met het verschil dat er dan aan de bovenzijde en aan de onderzijde een aansluitblok aanwezig is.

Het is belangrijk om te weten dat tweevoudige uitvoeringen middels twee netwerkkabels aangesloten moeten worden, een netwerkkabel kan niet gesplitst worden.

Montage gereedschap

Omdat LSA-gereedschap meestal niet voorhanden is en deze doorgaans prijzig in de aanschaf zijn wordt het monteren soms 'creatief' gedaan. Dit levert met regelmaat problemen op, zoals niet (goed) functionerende aansluitingen of lage(re) snelheden.

Wij hebben een LSA-montagetang opgenomen in ons assortiment die wij zeer voordelig aan kunnen bieden, deze kost slechts een fractie van een RJ45 wandcontactdoos: Valueline LSA montagetang.

Tevens bieden wij een complete set van vier onmisbare netwerkgereedschappen voor een zeer scherpe setprijs aan: EGB netwerk-gereedschapset 4-delig.

Het juiste gereedschap is het halve werk en zorgt voor een goede, snelle en betrouwbare verbinding. Bovendien scheelt het in de benodigde tijd voor het monteren.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »