4.62/5 tm-tsbp
Netwerkkabel maken

Netwerkkabel maken

minuten lezen
Hoe maakt u een netwerkkabel van UTP-kabel en RJ45-connectoren? Lees Nico's klusblog voor een eenvoudige en duidelijke stap voor stap handleiding!

Wij verkopen UTP-kabel en RJ45 connectoren. Ideaal om zelf netwerkkabels te maken, op elke gewenste lengte. Maar hoe maak je daar nou precies een netwerkkabel van?

Opbouw netwerkkabels

Om de bovenstaande -veelgestelde- vraag te beantwoorden is het allereerst van belang om de losse onderdelen te benoemen.

De basis is natuurlijk de UTP-kabel zelf. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, oftewel een kabel bestaande uit niet-afgeschermde gewikkelde aderparen (vier stuks, totaal acht aders). De meest toegepaste soort is categorie 5E (afgekort CAT5E), geschikt voor snelheden tot 1 Gbit (1000 Mbit).

Aan de uiteinden komen RJ45-connectoren. RJ staat voor Registered Jack, geregistreerde insteekplug. Dit is een 8-polige modulaire connector, bijvoorbeeld eveneens in CAT5E-uitvoering. Het bevestigen wordt gedaan met een krimptang.

Om de connector gaat eventueel een beschermde hoes (een tule).

Netwerkkabel maken

Volgorde aders in de netwerkkabel
Voor een goede werking kunt u de 8 aders niet zomaar willekeurig in de connector plaatsen. De aders worden doorgaans volgens de T568B standaard gemonteerd. Deze standaard garandeert een optimale en storingsvrije werking, met een zo hoog mogelijke snelheid.

Vanaf de onderzijde van de connector (de kant zonder lipje) gezien dienen de aders van links naar rechts als volgt geplaatst te worden:

wit/oranje, oranje, wit/groen, blauw, wit/blauw, groen, wit/bruin, bruin

Aan beide zijden van de kabel dient de volgorde identiek te zijn voor een reguliere netwerkkabel. Voor een crossover-kabel, voor gebruik tussen twee pc's zonder hub of switch, worden een aantal aders omgewisseld aan één van de uiteinden: wissel ader 1 met ader 3 en ader 2 met 6.

Stap voor stap

Omdat plaatjes soms meer dan duizend woorden zeggen, een stap voor stap handleiding met foto's en toelichting:

Stap 1:
Strip circa 5 cm van de mantel van de netwerkkabel, zodat de vier aderparen zichtbaar worden. Na het insnijden is deze eenvoudig van de aderparen te schuiven.

Wees voorzichtig en raak tijdens het strippen de aders niet, anders zullen deze beschadigen. Wij adviseren een striptang, een mesje of het snijgedeelte van een krimptang te gebruiken.


Stap 2:
Ontwikkel de aderparen en sorteer ze op de hierboven genoemde volgorde:

wit/oranje, oranje, wit/groen, blauw, wit/blauw, groen, wit/bruin, bruin

Omdat de aders vaak wat stug zijn is het een goede tip om ze tijdens het sorteren af en toe over uw vinger en weer terug te buigen, zo blijven ze beter op de nieuwe plek liggen.



Stap 3:
Liggen de aders op de goede volgorde naast elkaar, knip ze dan op de juiste lengte.

Vanaf de mantel is circa 15 mm nodig voor in de modulaire connector.



Stap 4:
Controleer of de aders allemaal dezelfde lengte hebben en of ze nog op de juiste volgorde (blijven) liggen.

Dus, van links naar rechts: wit/oranje, oranje, wit/groen, blauw, wit/blauw, groen, wit/bruin, bruin.


Stap 5:
Schuif de modulaire RJ45 connector over de aders, tot de aders het uiteinde van de connector raken.

De kant met het lipje is de bovenzijde van de connector. De oranje aders moeten links aan de onderzijde van de connector komen.

Voor een nette afwerking kunt u later een tule om de connector monteren. Bent u dit van plan, schuif dan eerst de tule over de kabel want later kan dit niet meer.


Stap 6:
Zitten de aders ver genoeg en op de juiste volgorde in de connector? Schuif de connector dan in de krimptang en zorg dat de aders blijven zitten.

Knijp stevig in de krimptang om de connectiepinnen aan het uiteinde van de RJ45 connector pinnen in de aders van de kabel te persen. Herhaal dit nog één a twee keer losjes, voor de zekerheid.


Stap 7:
Verwijder de connector uit de krimptang, herhaal (indien nodig) alle stappen voor de connector aan de andere kant van de kabel en uw netwerkkabel is klaar voor gebruik.

Trek niet aan de kabel om de connector uit de krimptang te verwijderen. Gaat het wat moeizaam of stroef, duw deze dan uit de krimptang.

Heeft u eerder een tule over de kabel geplaatst? Schuif deze dan nu als laatste over de connector.

Kabel testen

Nu de kabel is gemaakt moet deze natuurlijk getest worden. Sluit de kabel aan op de apparatuur waar deze voor gemaakt is, of gebruik een speciaal testapparaat. Van diverse merken hebben wij hier een kabeltesters voor: deze meten de kabel door en geven meteen aan of alle aderparen goed functioneren.

Andere soorten

Naast CAT5 bestaat ook CAT6, waarmee snelheden tot 10 Gbit behaald kunnen worden. Belangrijk is om zowel de kabel, connectoren als eventuele switches en bijvoorbeeld data-wandcontactdozen met dezelfde snelheidsclassificatie te gebruiken; anders gaat de snelheid omlaag tot de maximale snelheid van de 'zwakste schakel'.

Ook zijn er beter afgeschermde kabels te verkrijgen, zoals een FTP-kabel (Foiled Twisted Pair) en SFTP (Shielded Foiled Twisted Pair). Gebruik dergelijke kabels wanneer bijvoorbeeld andere kabels naast de netwerkkabel komen te liggen. Met name stroomkabels kunnen bij niet voldoende afgeschermde netwerkkabels het signaal in negatieve zin beïnvloeden.

Nog vragen?

Neem gerust contact met ons op!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »