Creatief met een trappenhuisschakelaar

Creatief met een trappenhuisschakelaar

minuten lezen
Lees wat u nog meer kunt doen met een trappenhuisschakelaar in Nico's nieuwste Klusblog!

Van één van onze klanten, de heer Jaap Brugman uit Dokkum, kregen wij een erg leuk filmpje toegestuurd van het eindresultaat van een klus. Wij mogen dit filmpje met u delen en doen dat natuurlijk graag!

Trappenhuisschakelaar

De heer Brugman heeft bij ons een Paladin Trappenhuisschakelaar aangeschaft. Doorgaans wordt een trappenhuisschakelaar gebruikt om verlichting voor een bepaalde tijd in te kunnen schakelen, zoals de naam al aangeeft bijvoorbeeld in een trappenhuis. De gekozen Paladin trappenhuisschakelaar kan schakelingen van 30 seconden tot 10 minuten maken, waarbij de daadwerkelijke tijd zelf in is te stellen. Is de ingestelde tijd verstreken, dan schakelt de schakelaar weer uit. Afhankelijk van de wens kan de verlichting zo dus lang of kort blijven branden. Het blijkt dat dit niet alleen handig is voor in een trappenhuis en voor verlichting, de heer Brugman heeft namelijk een heel andere toepassing gevonden!

Knikkerbaan

In deze werd de trappenhuisschakelaar gebruikt voor de bediening van een knikkerbaan! Erg origineel! De schakelaar is buiten bevestigd, zodat een voorbijganger eenvoudig de knikkerbaan -die veilig in de showroom is verstopt- in kan schakelen. De knikkerbaan blijft vervolgens gedurende de ingestelde tijd actief en schakelt daarna weer uit:

Te lage belasting

Na montage bleek de knikkerbaan helaas niet goed te functioneren op de trappenhuisschakelaar. Na het inschakelen schakelde de knikkerbaan niet meer uit, ongeacht de ingestelde schakeltijd. Ergens ging dus iets mis, maar wat?

Samen met de heer Brugman hebben wij een aantal zaken getest en uitgesloten, om een eventueel defect of een andere oorzaak te lokaliseren. Uiteindelijk bleek de belasting van de motor, die de knikkerbaan aandrijft, te laag voor de trappenhuisschakelaar. Om het één en ander te testen hebben wij eenzelfde Paladin trappenhuisschakelaar aangesloten op diverse apparaten en lampen. In de praktijk ging dit vrijwel altijd goed, totdat wij een LED lamp probeerden: ook deze bleef branden na het inschakelen.

De overeenkomende factor was het zeer geringe stroomverbruik van zowel de LED lamp als de gebruikte motor. Door een hogere belasting te vragen was het probleem opgelost. Om deze reden is een halogeenlamp toegevoegd aan de schakeling met de motor van de knikkerbaan. De schakeling werkt sindsdien als gewenst en als bonus wordt de ingeschakelde knikkerbaan mooi verlicht!

Complimenten

Rest ons niets anders dan de heer Brugman te complimenteren met zijn prachtige knikkerbaan en nogmaals te bedanken voor het toesturen van het leuke filmpje!

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »