BrandbeveiligingBrandbeveiliging

In het Verenigd Koninkrijk is in 1992 een wet ingevoerd die vereist dat in nieuw gebouwde woningen ten minste één rookmelder per verdieping aanwezig is. In 1987 was in ongeveer 9% van de huishoudens een rookmelder aanwezig. In 1998 was dat opgelopen tot 75% van de huishoudens. Het aantal doden als gevolg van brand is gedurende die periode afgenomen met 40%. In andere landen zijn vergelijkbare verbeteringen geboekt.

In Nederland worden rookmelders geregeld in het bouwbesluit. Volgens het bouwbesluit 2012 (artikel 6.21) dient onder andere een nieuwbouwwoning te zijn voorzien van rookmelders aangesloten op het lichtnet. Daarnaast wordt onder andere bovenstaande eis gesteld aan woningen om te voldoen aan het politiekeurmerk Veilig Wonen.

Rookmelder: de rookmelder (soms brandmelder genoemd) is een apparaat dat alarm slaat na detectie van rookdeeltjes (aërosols), die kunnen wijzen op een (beginnende) brand. Een rookmelder kan een zelfstandig apparaat zijn, maar kunnen ook gekoppeld worden, bedraad of draadloos. Alle in huis gemonteerde rookmelders en hittemelders geven dan alarm.

Hittemelder: de hittemelder geeft een melding als de omgevingstemperatuur boven een vooraf ingestelde waarde komt. De grens ligt vaak rond 60°C omdat deze temperatuur onder normale omstandigheden meestal niet gehaald wordt en in geval van brand al spoedig overtroffen wordt. De hittemelder wordt gebruikt als een rookmelder niet gewenst is, zoals in keukens.

Koolmonoxidemelder: de koolmonoxidemelder meld de aanwezigheid van het gevaarlijke koolmonoxide dat vrijkomt bij onjuiste verbranding van gas- olie- en kolenkachels. De koolmonoxidemelder mag net als de rookmelder in geen enkel huis ontbreken.

Bij Klusspullen vindt men rookmelders van diversen merken zoals Ajax, Esylux, Merten, Hager en Firex. Alle rookmelders zijn van hoge kwaliteit, voeding 9V batterij of 230V uitvoering. Tevens vindt met hier testspray om rookmelders te testen. Onmisbaar in de keuken bij kookapparatuur is de blusdeken. Gaat u voor een extra veilig huis dan mag ook de vluchtladder zeker niet ontbreken.


Hirschmann COAX-kabels


alttext