Elk jaar zorgt koolmonoxide voor honderden slachtoffers. Zeker in de koude wintermaanden zorgt dit onzichtbare en geurloze gas voor slachtoffers. Bescherm uzelf en uw geliefden!

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat 250 keer sneller in het bloed opgenomen wordt dan zuurstof. Is dit het geval, dan is er sprake van een koolmonoxidevergiftiging (ook CO-vergiftiging genoemd). Vrijwel overal waar sprake is van verwarming komt koolmonoxide vrij.

Voorbeelden van bronnen van koolmonoxide: onder andere hout- en (vaste en/of draagbare) gasgestookte ketels en kachels. Kookplaten op gas. Op olie of steenkool werkende toestellen. Verstopte afvoeren en schoorstenen. Uitlaatgassen van binnengarages en barbecues.

Om koolmonoxide af te voeren is goede ventilatie van levensbelang. Ventilatie kan echter verstopt raken, of er kan een defect aan de verwarmende en/of verbrandende apparatuur voorkomen. In dergelijke situaties kan een koolmonoxidemelder u tijdig waarschuwen.

Koolmonoxidevergiftiging kan (bij volwassenen) beginnen met lichte hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Symptomen vergelijkbaar griep. Bij een langdurige of grotere blootstelling zal dit overgaan in duizeligheid en hoofdpijn gevolgd door misselijkheid, verwarring en versnelde hartslag. Uiteindelijk kan de vergiftiging stuiptrekkingen, uitval van vitale organen en zelfs overlijden als gevolg hebben.

Kinderen, ouderen en huisdieren zijn vatbaarder voor de gevaren.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder, ook CO-melder en/of gasmelder genoemd, meet de hoeveel CO (koolmonoxide) in de lucht. Komt deze waarde boven een bepaalde drempelwaarde, dan gaat er een alarm af en brengt u uzelf en uw geliefden direct in veiligheid.

Bij het afgaan van het alarm verlaat u direct het betreffende gebouw. Controleer of iedereen aanwezig is en schakel hulpdiensten in. Betreed het gebouw pas weer als de hulpdienst dit aangeeft, de oorzaak is verholpen en alle ruimtes zijn gelucht.

Belangrijk om te weten: een koolmonoxidemelder is geen rookmelder. Met een rookmelder wordt vaak een optische melder bedoeld, een melder die zichtbare rook detecteert en meldt. Voor een veilige situatie is het belangrijk om beiden te gebruiken.

Ajax Kidde 10LLCO koolmonoxidemelder

Nieuw in ons assortiment: de Ajax Kidde 10LLCO koolmonoxidemelder. Een unieke, kleine en eenvoudig te monteren (zie hieronder) en eenvoudig te gebruiken CO-melder met een extra lange levensduur van 10 jaar.

De Kidde 10LLCO is voorzien van een geïntegreerde lithium-batterij die goed is voor 10 jaar ononderbroken werking. Montage is derhalve een kwestie van de melder op de juiste manier en plek monteren en klaar. Geen gedoe met stroomtoevoer of andere ingewikkelde zaken. Aanschaffen, monteren, inschakelen en 10 jaar bescherming!

Ter introductie is de 10LLCO extra scherp geprijsd en uiteraard snel leverbaar. Bestellen kan eenvoudig op de productpagina: Ajax Kidde 10LLCO koolmonoxidemelder

Ajax Kidde 10LLCO koolmonoxidemelder

Koolmonoxidemelder monteren

Voor een juiste werking is het zeer belangrijk een koolmonoxidemelder op de juiste locatie te monteren, anders zal de melder niet of niet goed functioneren. Plaats bij voorkeur minstens een melder in een ruimte die grenst aan de (ruimte met) CV-ketel.

Aanbevolen locaties: minstens 2 meter vanaf en maximaal 4 meter vanaf brandstof verbrandende apparaten, uit de buurt van tochtzones zoals deuren en ramen. Binnen gehoorafstand van slaapkamers. Bij wandbevestiging op ooghoogte (circa 1,5 meter hoog) en 30 cm vanaf aangrenzende muren en plafonds.

Niet aanbevolen locaties: op minder dan 2 meter afstand van brandstof verbrandende apparaten. In de buurt of achter van obstakels, zoals bijvoorbeeld gordijnen, meubels en legplanken. Niet in stoffige, vuile of vette omgevingen. Niet binnen 30 cm afstand vanaf het plafond. Niet in vochtige, koude (onder 0 graden Celsius) of warme (boven 40 graden Celsius) ruimtes en uit de buurt van gootstenen.

Omdat de montage per apparaat en situatie kan verschillen, is het altijd verstandig om de bijgeleverde handleiding goed door te nemen.

alttext