Nieuw in ons assortiment: duo dimmers voor LED-lampen!

Wat is een duo dimmer?

Een duo dimmer is in feite niets anders dan twee dimmers in één: een dubbele dimmer, passend in een enkelvoudig afdekraam en een enkele inbouwdoos. Ruimtebesparend, praktisch en vaak voordeliger dan twee losse dimmers.

De bekende fabrikanten van het door ons geleverde schakelmateriaal maken zelf geen duo dimmers, vandaar dat wij diverse modellen van Tradim en Swares in ons assortiment opgenomen hebben.

Tot voor kort waren de beschikbare modellen niet geschikt voor LED-verlichting. Ondanks dat sommige soorten LED-lampen wel dimbaar waren met de dimmers, gaf het overgrote deel problemen: bijvoorbeeld niet (goed) dimbaar of met een beperkt dimbereik.

Lees meer over de uitdagingen met het dimmen van LED-lampen in onze volgende Klusblogs:
- LED-lampen dimmen
-
LED dimmen met een duo dimmer
- Oplossing voor nagloeiende LED-lampen

Met de onderstaande nieuwe modellen moeten problemen gerelateerd aan het dimmen van LED met een duo dimmer tot het verleden behoren!

Tradim 2492 duo LED dimmer

De Tradim 2492 kan overweg met LED-lampen, gloei- en halogeenlampen, alsmede laagvoltage (halogeen-)lampen aangesloten op een elektronische transformator.

Per uitgang ligt het instapvermogen op 1 Watt en de maximale belasting op 100 Watt. Dankzij het lage instapvermogen kan zelfs de zuinigste LED-lamp gebruikt worden in combinatie met deze dimmer.

De aansturing is op basis fase-aansnijding, aan de hand van de unieke techniek uit de universele Tradim 2490HP (enkelvoudige) dimmer. De in deze dimmer handmatig te kiezen dimprofielen worden in de nieuwe 2492 automatisch geselecteerd, waarmee de meeste LED-lampen goed gedimd worden.

Meer informatie over de Tradim 2492 en bestellen: Tradim 2492 duo dimmer LED 1-100 Watt

Swares 54.082.89 duo LED dimmer

Ook de Swares 54.082.89 kan overweg met LED-lampen, gloei- en halogeenlampen en laagvoltage (halogeen-)lampen via een trafo.

Groot verschil is dat in instapvermogen per uitgang begint bij 6 Watt en de maximale belasting bij gebruik van LED-verlichting 50 Watt is. Bij gebruik van gloeilampen of halogeenlampen kan de dimmer echter tot 150 Watt belast worden.

Aansturing van lampen geschiedt bij de Swares duo LED dimmer eveneens op basis van fase-aansnijding, wat de juiste methode is voor het grootste deel van de dimbare LED-lampen.

Bestellen en meer informatie over de Swares 54.082.89: Swares duo dimmer LED 6-50 Watt.

Duo dimmerknoppen

Omdat de fabrikanten zelf geen duo dimmers maken, zijn vanuit deze fabrikanten helaas ook geen dimmerknoppen beschikbaar. Tradim en Swares maken ze om deze reden zelf, voor de meeste gangbare (standaard) series schakelmateriaal van merken als GIRA, Busch-Jaeger, Berker, PEHA, JUNG en Schneider-Merten.

Vanwege de verschillende productiefaciliteiten kan er een klein verschil in kleur en afwerking bestaan, hier is helaas niet aan te ontkomen. Over het algemeen is dit echter dermate gering dat dit niet opvalt.

De dimmerknoppen voor Tradim duo-dimmers vindt u op de volgende pagina: Tradim DUO dimmerknoppen.
Swares duo dimmerknoppen staan hier: Swares DUO dimmerknoppen.

Bovenstaande dimmerknoppen zijn geschikt voor alle duo dimmers van de betreffende merken. De knoppen en dimmers van Tradim en Swares kunnen echter niet met elkaar gecombineerd worden, dit past enkel merk op merk.

Duo dimmer - dubbele dimmer
alttext