Dimmer

Een lamp aan of een lamp uit, dat is nogal een verschil. Óf je staat met je ogen te knipperen in het felle licht, óf je staat in het duister om je heen te tasten. Soms is het prettig als je iets daartussenin kunt kiezen. En wat denk je van een romantisch avondje met je lampen op vol vermogen? Dat is niet zo goed voor de sfeer. Je kunt het oplossen met een kaarsje hier en daar. Een dimmer om je werklicht traploos te veranderen in sfeerlicht is veel praktischer.

 Lees meer >>

Uitsluitend A-merk dimmers van hoge kwaliteit

Bij Klusspullen.nl leveren we uitsluitend A-merk dimmers die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en certificeringen. Of je nu kiest voor een inbouwdimmer met draaiknop, een draai-/drukdimmer, een tastdimmer of dimmen via je mobiele telefoon, bij Klusspullen.nl vind je de ideale oplossing voor jouw wens. We weten dat elk merk schakelmateriaal zijn eigen maatvoering en design heeft. Daarom hebben we dimmers van bijna alle merken die passen bij het schakelmateriaal in jouw woning.

Of kies voor een universele dimmer die geschikt is voor verschillende soorten verlichting als opbouwdimmer of inbouwdimmer en die ook met (bijna) alle merken en design-series gecombineerd kan worden. Natuurlijk hebben we ook dimmers die je niet opbouwt of inbouwt, zoals vloerdimmers, stekkerdimmers of snoerdimmers. We hebben zelfs dimactoren voor pulsdrukkers of dimmers voor Zigbee®, Dali en Z-Wave, als domotica jouw ding is.

Bepaal welke soort dimmer je nodig hebt

Het kiezen van de juiste dimmer is cruciaal om de veiligheid te waarborgen. Gebruik je de verkeerde dimmer voor je lampen, dan kan er zelfs brand ontstaan. Dat willen we natuurlijk niet! Bekijk welke lampen je wilt dimmen en hoe. Bepaal of je lampen überhaupt dimbaar zijn. Bepaal het totale vermogen van de lampen die je met dezelfde dimmer wilt regelen. En bepaal hoe je wilt dimmen: met een draaiknop, met drukknoppen, met handaanraking of met je smartphone. Controleer alles in deze lijst voordat je bestelt. Kom je er toch niet uit? Bel ons!

Waar moet je op letten als je een dimmer bestelt?

  1. 230V of 12V: Er zijn dimmers voor netspanning en voor zwakstroom. Er zijn ook universele dimmers die beide kunnen, maar dat geldt niet voor alle dimmers. Kies de juiste. Bel ons als je het niet zeker weet.

  2. 2-draads of 3-draads: Een 2-draads dimmer krijgt aan de ene kant een bruine fasedraad en aan de andere kant een zwarte schakeldraad. De lamp maakt vervolgens via de schakeldraad en de blauwe nuldraad de stroomkring compleet. Deze soort kan overal geplaatst worden waar nu een aan/uit-schakelaar zit omdat deze de minimaal benodigde aansluitingen heeft.

    De 3-draads dimmer wordt aan de ene kant op zowel fase (bruin) als nul (blauw) aangesloten en aan de andere kant via een schakeldraad (zwart) met de lamp verbonden. De lamp op zijn beurt wordt gezet tussen schakeldraad en nul-draad. Een 3-draads dimmer werkt dus volledig zelfstandig en heeft de lamp niet nodig om te functioneren.

    Een lamp zou bij een 2-draads dimmer heel zacht kunnen blijven branden of knipperen als de dimmer op de laagste stand staat. Dat is bij een 3-draads dimmer niet het geval. Voor een 3-draads dimmer zijn dus altijd een fase, nul en schakeldraad in de lasdoos nodig. Beoordeel welke draden aanwezig zijn in de lasdoos. Mocht je nu alleen een 2-draads dimmer kunnen plaatsen en je LED-lamp blijft zachtjes branden, dan zou een LED-compensator of stabilisator een oplossing kunnen zijn.

    Er zijn overigens ook draadloze dimmers voor een smart home-systeem. Die zou je zelfs nog op het raam kunnen plakken!

  3. Ondersteunde verlichting: Controleer of de dimmer geschikt is voor het type verlichting dat je gebruikt. Is het een gloei- of halogeenlamp, een dimbare spaar- of LED-lamp? Als de lamp een transformator gebruikt, moet je weten of het een (oudere) gewikkelde of (modernere) elektronische transformator is. Elke soort lamp heeft een eigen soort dimmer. Sommige dimmers kunnen meerdere soorten lampen dimmen.

    Als je een LED-lamp wilt dimmen, bekijk dan of je fase-afsnijding (RC) of fase-aansnijding (RL) nodig hebt. Dit zijn verschillende manieren van communiceren tussen dimmer en lamp. RC-dimmers zijn geschikt voor elektronische trafo's, de RL-dimmers kun je gebruiken voor een traditionele, gewikkelde trafo. Er zijn ook dimmers die beide kunnen en sommige kiezen zelf de beste methode. De verkeerde combinatie kan onverwachte resultaten geven, zoals knipperen of helemaal niet werken. Kom je daar niet uit, bel ons dan even!

  4. Hoe ga je de dimmer bedienen? Kies of je een draaiknop wilt, een druk-/draaiknop, aanraakbediening (tastdimmer), pulsbediening of bediening via domotica. De draaiknop spreekt voor zich: gewoon draaien om het licht te regelen. De druk-/draaiknop is hetzelfde, maar kan ook ingedrukt worden om het licht ineens in of uit te schakelen. De aanraakbediening is een moderne oplossing waarbij een korte aanraking het licht aan of uit doet en een lange aanraking het licht dimt of juist feller maakt. Het knopje zit binnenin en is van buitenaf onzichtbaar. Als laatste de domotica-oplossing. Die kan verschillende, hoogtechnologische uitvoeringen hebben, zoals de dimmer bedienen vanaf je mobiel, of met een up-downknop, of zelfs automatisch. Hiervoor is meer nodig dan alleen een dimmerknopje.

  5. Minimaal benodigd vermogen voor de dimmer: Veel dimmers hebben een minimale belasting nodig om te functioneren. Meestal is dat een heel laag getal. Het minimale vermogen van de lamp(en) die je wilt dimmen, mag niet lager zijn dan het opgegeven instapvermogen van de dimmer. Als je meerdere lampen met dezelfde dimmer wilt dimmen, tel dan het vermogen van alle lampen bij elkaar op. Als in de specificatie van de dimmer op onze website bijvoorbeeld "3-100W" staat, dan is 3 het instapvermogen en dus de minimale belasting van de dimmer. Er zijn echter ook dimmers die geen minimale belasting nodig hebben. Lees de specificatie bij het product goed door.

  6. Maximaal belastbaar vermogen van de dimmer: Zorg ervoor dat het totale vermogen van de lamp(en) die je wilt dimmen, nooit hoger is dan het maximale belastbare vermogen van de dimmer. We raden aan om niet meer dan 90% van het opgegeven vermogen te gebruiken als veiligheidsmarge. In de specificaties op onze website is het tweede, hoogste getal het maximaal belastbare vermogen. Dus als bij een dimmer staat "3-100W" sluit er dan niet meer op aan dan één 90W lamp of meerdere lampen die samen 90W verbruiken. Dus 100W = 90W en 300W = 270W. Dit is belangrijk. Overbelasting kan brand veroorzaken!

  7. Afwerking van de dimmer: Inbouwdimmers worden als losse dimmer verkocht. Alleen het elektronische deel, dus. Denk eraan dat je de onderdelen die het uiterlijk bepalen er los bij koopt. Meestal een draaiknop en afdekraam, maar dat kan ook een centraalplaat met twee dimknoppen zijn of een blanco centraalplaat voor aanraakbediening, bijvoorbeeld.

Visualisatie van de sinusvorm bij fase-aansnijding en fase-afsnijding

Verschil dimmer fase-aansnijding en fase-afsnijding

Asdikte van de dimmer-regelaar

Bij inbouwdimmers met een draaibediening wordt meestal een asdikte van 4 of 6 mm gebruikt. Busch-Jaeger gebruikt bijvoorbeeld 6 mm, terwijl andere merken zoals Gira, Berker, PEHA en JUNG meestal 4 mm gebruiken. Met een adapter kun je vaak een 4 mm dimmer gebruiken in combinatie met dimmerknoppen die geschikt zijn voor 6 mm, maar andersom is dat niet mogelijk.

Wijze van monteren

Een inbouwdimmer kan schroefbevestiging of klembevestiging hebben. De eerste is gangbaar in Nederland, de tweede in België. Sommige hebben beide. Controleer wel even wat je nodig hebt. Veel dimmers die wij verkopen hebben alleen schroefbevestiging en kunnen niet geleverd worden met klemmen. Voor snoerdimmers, vloerdimmers, stekkerdimmers en opbouwdimmers maakt dit uiteraard niet uit.

Niet alle lampen zijn dimbaar

Gloeilampen zijn altijd dimbaar, maar die komen niet zo veel meer voor. Halogeen is ook altijd dimbaar. Dat geldt echter niet voor LED- en spaarlampen. De elektronica binnenin de lamp bepaalt of de lamp dimbaar is en dat geldt dus niet voor elke lamp. Dat geldt ook voor transformators (ook wel genoemd driver, voeding, trafo). Sommige kun je dimmen, andere niet. Welke dimmer je ook neemt! Controleer dus altijd of je lampen en je voeding wel dimbaar zijn; dat voorkomt frustratie.

Test de dimmer voor montage!

Zoals je hierboven al kunt lezen zijn er nogal wat factoren om rekening mee te houden bij dimmers. Hoe zorgvuldig je ook bent, het kan altijd voorkomen dat een dimmer toch niet zo werkt als je gehoopt had. Als je een dimmer al hebt vastgeschroefd in de wand, is dat zichtbaar en kunnen we 'm helaas niet terugnemen. Daarom is het belangrijk dat je de aangesloten dimmer eerst even test. Maar denk aan je veiligheid! Werkt het goed bij jouw lampen en jouw systeem, dan schroef je 'm pas vast. Werkt-ie niet of niet zoals je gehoopt had, bel ons dan. We kunnen waarschijnlijk helpen met tips en suggesties. Werkt het echt niet, dan is (onbeschadigd) retourneren geen probleem.

Dimmer voor de ervaren klusser of gewoon plug en play?

Welke dimmer je het best kiest, wordt voor een heel groot deel bepaald door je handigheid en kennis. Sommige dimmers zijn plug and play, terwijl andere onderdeel van een ingewikkeld systeem zijn dat meer geschikt is voor de professional dan de doe-het-zelver. In dit overzicht leggen we het een en ander uit.

Dimmers die super eenvoudig te installeren zijn

  • Stekkerdimmers: Deze dimmers worden direct in het stopcontact geplaatst, waarna de stekker van de lamp in de dimmer wordt gestoken. Ze zijn van alle dimmers het makkelijkst te installeren. Je regelt ze met een draaiknopje op de dimmer of op afstand via Zigbee of Z-Wave. Er is absoluut geen gereedschap of kennis nodig. Letterlijk plug and play.
  • Smart lampen: Dit zijn lampen met ingebouwde dimfuncties die bediend kunnen worden via een app, afstandsbediening of stemassistenten zoals Google Home of Amazon Alexa. Ze vereisen geen fysieke dimmer omdat de dimfunctie geïntegreerd is in de lamp zelf. Je hebt geen gereedschap nodig.
  • Zigbee en Z-Wave: Dit zijn protocollen voor draadloos schakelen. Ze zijn vergelijkbaar maar niet te combineren (andere draadloze frequentie). De meeste smart lampen werken via zo'n protocol, maar er zijn ook stekkerdimmers die ermee op afstand geregeld kunnen worden. Veel fabrikanten maken schakelaars en dimmers die met deze protocollen communiceren. Hiervoor zijn speciale schakelaars (actors) nodig en een hub die je aansluit op je internetmodem. Via een app op de telefoon kun je zo je verlichting, verwarming en zelfs ventilatie bedienen. Zigbee (maximaal 60.000 apparaten) en Z-Wave (maximaal 200 apparaten) kunnen zelfstandig of als onderdeel van een uitgebreider systeem gebruikt worden. In de meeste gevallen heel eenvoudig te installeren.
  • Vloerdimmers: Deze dimmers worden meestal gebruikt voor staande lampen. Ze liggen op de vloer en hebben een draaiknop of schuifregelaar om de lichtintensiteit aan te passen. Het grote voordeel is de eenvoud van installatie: Je knipt het snoer door en plaatst de dimmer ertussen. Je hebt alleen een kleine schroevendraaier en kniptang nodig. Trek wel eerst de stekker eruit voor je het draad doorknipt!
  • Snoerdimmers: Deze dimmers zijn gelijk aan de vloerdimmer, maar liggen niet op de vloer maar worden ergens tussen lamp en stopcontact gehangen. Ze zijn meestal erg compact. Ideaal voor tafel- en staande lampen en vereisen ook amper gereedschap voor installatie. Er kan weinig misgaan als je er maar voor zorgt dat je eerst de stekker uit het stopcontact haalt.

Dimmers voor de beginnende of gevorderde klusser (en professional)

  • Klassieke draaidimmers of tastdimmers: De draaidimmers worden in de muur ingebouwd en vervangen de standaard lichtschakelaar. Ze hebben een draaiknop om de lichtintensiteit aan te passen en vaak kun je ze aan- en uitzetten door de knop in te drukken. De tastdimmer, ook wel aanraakdimmer of touchdimmer genoemd, bedien je op een andere manier, maar inbouw gaat hetzelfde. Hierboven staat al uitgelegd dat verschillende soorten lampen verschillende dimmers nodig hebben. Lees dat ook even. Montage van dit type dimmer is goed te doen voor de beginnende klusser.
  • 10 Volt Potentiometers: Dit zijn inbouwdimmers die specifiek zijn ontworpen voor 10V dimsystemen. De potentiometer is niet de dimmer zelf maar regelt de elektronische dimmer die in een lamp, een voorschakelapparaat of domoticasysteem zit. Het is dus eigenlijk een inbouw-afstandsbediening. Ze worden op dezelfde manier ingebouwd als de draaidimmer. Omdat er wat meer kennis nodig is van het systeem, classificeren we dit type dimmer als meer geschikt voor professionals en ervaren klussers.
  • Dimactors: Dit zijn inbouwmodules die in de muur of in een inbouwdoos worden gemonteerd. Ze worden gebruikt in slimme huisinstallaties of als stand-alone met een pulsdrukker of bluetooth. Ze zijn vaak ook via een app op je mobiel te bedienen. De stand-alone variant kan worden gemonteerd door iedereen die een beetje handig is. Integratie in een Smart Home systeem is iets voor de ervaren klusser of vakman/vrouw.
  • Systeemdimmers (KNX, DALI, Niko Home Control, Gira One, eNet, Systeem 3000, ABB free@home): Deze dimmers maken deel uit van geavanceerde verlichtingssystemen en vereisen integratie met een domoticasysteem. Ze bieden uitgebreide controle- en automatiseringsmogelijkheden en worden vaak gebruikt in commerciële en grote residentiële installaties. Dit valt in het domein van de professionele elektricien of zeer ervaren doe-het-zelver.

Diverse merken dimmers bij Klusspullen.nl

Uiteraard heeft Klusspullen.nl dimmers van diverse bekende merken. Je kunt een dimmer kiezen van het merk waarvan je al schakelmateriaal in huis hebt. Vaak is dat verstandig. Je zou echter ook kunnen kiezen voor een universele inbouwdimmer: dimmers die niet voor een specifiek merk zijn gemaakt maar wel in (bijna) alle merken schakelmateriaal passen. Bij Klusspullen.nl zijn ook complete dimmers, compleet met afwerking, verkrijgbaar van minder bekende merken. Soms is dat voordeliger. Voor alle klassieke dimmers, snoerdimmers, vloerdimmers, dimactors en systeemdimmers (zoals Systeem 300, Zigbee, Dali etc.) heeft Klusspullen.nl een passende oplossing. In fase-afsnijding, fase-aansnijding of allebei tegelijk.

Maak sfeer met een dimmer

De juiste dimmer kopen bij Klusspullen.nl

Heb je de perfecte dimmer gekozen die aan al je behoeften voldoet? Bestel hem eenvoudig op onze website. Als het product op voorraad is, heb je hem meestal binnen één tot twee werkdagen in huis. Twijfel je nog over welke dimmer je moet kiezen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te helpen en te adviseren. Vergeet niet om het merk en type lampen, evenals het aantal en het wattage dat je wilt dimmen, te vermelden. Samen met het merk of type schakelmateriaal kunnen we je het beste advies geven.