Montage Hirschmann KOKWI/KOSWI 4/5 COAX-connectoren

Montage Hirschmann KOKWI/KOSWI 4/5 COAX-connectoren

minuten lezen
Hoe kunt u de Hirschmann KOKWI 4/5 en KOSWI 4/5 IEC COAX-connectoren het beste monteren? En wat is eigenlijk het voordeel van deze COAX-stekkers?

Hirschmann heeft de KOKWI 4 en KOSWI 4 coax-connectoren uitgebracht, door vakmannen ook IEC-connectoren genoemd en in de volksmond vaak simpelweg coax-stekkers.

Update: Hirschmann KOKWI en KOSWI

Hirschmann heeft de KOKWI 5 en KOSWI 5 in gebruik. Daar is het lastige montageewerk gedaan.
Voor de liefhebber staat hieronder nog beschreven hoe het moet toen het nog KOKWI 4 en KOSWI 4 was.

Hirschmann KOKWI 4 en KOSWI 4

Hirschmann KOKWI 4 coax-connector femaleDe KOKWI 4 en KOSWI 4 volgen de populaire KOKWI 3 en KOSWI 3 op. Het voornaamste verschil zit hem in de verbeterde afscherming, klasse A+. De vernieuwde afscherming is ontwikkeld met het oog op het afschermen van 4G-signalen (LTE). In ons Klusnieuws Voorkom 4G storing met Hirschmann KOKA 9 TS Coax-kabel kunt u meer lezen over hoe het 4G-signaal voor mobiel internet storing op een coax-kabel kan veroorzaken.

Dankzij de verbeterde afscherming zijn deze nieuwe connectoren ideaal voor gebruik in combinatie met de Hirschmann KOKA 9 TS coax-kabel, welke ook extra afgeschermd is tegen 4G. De compactere vormgeving maakt bovendien dat deze coax-connectoren beter achter dunne schermen en/of muurbeugels weggewerkt kunnen worden.

De KOKWI 4 is de vrouwelijke variant, een zogenaamde "female stekker". De KOSWI 4 is de mannelijke variant, de "male" stekker. Een reguliere coax-kabel is voorzien van beide exemplaren, aan elke kant van de kabel één.

Stap voor stap montage KOKWI 4 en KOSWI 4

Een nieuwe connector vraagt om een nieuwe manier van aansluiten. Gelukkig is dat ook met de KOKWI 4 en KOSWI 4 nog steeds eenvoudig en zonder speciaal gereedschap mogelijk. Beschikt u niet over een coax-stripper, dan is kunt u (met enig beleid) ook een kniptang en een scherp mesje gebruiken.

Hieronder treft u een montage-instructie aan, welke identiek is voor zowel de KOKWI 4 als KOSWI 4. In de afbeeldingen wordt gebruik gemaakt van Hirschmann KOKA 9 TS coax-kabel. Gebruikt u een andere kabel, zonder extra folie voor de afscherming tegen het 4G-signaal, dan is de montage gelijk maar kunt u stap 2 overslaan.

Stap 1:
Strip aan het uiteinde van de coax-kabel 10 mm tot op de kern. Zorg dat u de kern niet beschadigd. Strip vervolgens nog 6 mm van de buitenmantel.

Het strippen gaat het eenvoudigst met een coax-stripper, waarmee de kans op beschadigingen aan de kabel het kleinst is.

Beschikt u niet over een stripper, gebruik dan bijvoorbeeld een scherp mes. Werk voorzichtig en secuur, om te voorkomen dat u de kabel beschadigd.


Stap 2:
Wanneer u de Hirschmann KOKA 9 TS 4G-Proof coax-kabel gebruikt, dan dient u de extra beschermende folie te verwijderen. Deze laag folie is direct onder de buitenmantel aanwezig en kan eenvoudig afgerold en afgescheurd, of afgesneden, worden.


Stap 3:
De bedrading is zichtbaar. bedrading is een vlechtwerk van dun koperdraad dat direct onder de mantel, of onder de beschermende folie bij de KOKA 9 TS kabel, aanwezig is en zorgt voor de afscherming van de coax-kabel.

Stap 4:
Vouw de bedrading voorzichtig naar achteren over de buitenmantel. Doe dit met beleid en zonder de bedrading te beschadigen. Verdeel de bedrading netjes rondom voor een zo optimaal mogelijk contact met de te plaatsen coax-connector.


Stap 5:
Plaats de connectorkap van de KOSWI 4 of KOKWI 4 connector over de coax-kabel. Wees ook nu voorzichtig en zorg dat de bedrading niet beschadigd.

Stap 6:
Schuif het metalen deel van coax-connector over de coax-kern totdat deze niet verder kan, deze schuift netjes door aan het diëlektricum: de beschermlaag tussen de kern en de bedrading.


Stap 7:
Duw de connector nu over het diëlektricum heen, tot aan de bedrading .

Stap 8:
Draai de connectorkap enkel slagen naar rechts, met de klok mee. De bedrading wordt nu in de juiste positie gezet voor ene optimale verbinding met de KOSWI 4 en/of KOKWI 4 coax-stekkers.


Stap 9:
Draai de connectorkap nu verder omhoog, tot deze aansluit op de connector zelf en met een voelbare "klik" vast komt te zitten.

Stap 10:
Klaar! Uw 4G-Proof coax-kabel is gereed voor gebruik!

KOKWI 4 en/of KOSWI 4 bestellen
Op de volgende pagina's kunt u de nieuwe Hirschmann coax-connectoren bestellen, uiteraard snel geleverd en tegen een zeer scherpe prijs:

Hirschmann KOKWI 4 coax-connector female

Hirschmann KOSWI 4 coax-connector male

Of maak het uzelf nog makkelijker en gebruik, wanneer de kabel bijvoorbeeld niet door leidingen gelegd hoeft te worden, kant & klare Hirschmann FEKAB 5 kabel: KOKA 9 TS kabel reeds voorzien van een KOKWI 5 en KOSWI 5 connector.

Succes met het maken van uw hoogwaardige storingsvrije coax-kabel! Loopt u ergens tegenaan of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »