Netwerk-over-COAX

Netwerk-over-COAX

minuten lezen
Gebruik uw COAX-bekabeling (ook) als netwerkkabels met de Netwerk-over-COAX techniek. Snel, betrouwbaar en zonder van alles te hoeven vervangen!

In steeds meer huishoudens wordt kabel internet en televisie vervangen door het modernere glasvezel. De reeds aanwezige COAX-bekabeling is dan overbodig geworden. Of misschien toch niet?

COAX-kabel

In de praktijk wordt COAX-kabel het meest gebruikt voor de doorgifte van het kabelsignaal. Dit signaal bestaat uit een tv-signaal, radiosignaal en vaak ook een signaal voor internet.

Bij de overgang naar glasvezel wordt geen gebruik meer gemaakt van COAX. Glasvezel gaat over in netwerkaansluitingen en deze gaan vervolgens naar de modem, router, settupbox, enzovoorts. Uw COAX-kabels zijn dan niet meer nodig, deze moeten vervangen worden door netwerkkabels.

Maar weet u dat u uw COAX prima als netwerkkabels kunt gebruiken?

Netwerk-over-COAX

Doorgaans is een COAX-kabel van hoogwaardige kwaliteit, waardoor deze uitstekend geschikt zijn om er een netwerksignaal op hoge snelheid over te versturen. Dit wordt Netwerk-over-COAX, IP-over-COAX of internet-over-COAX genoemd.

Ook wanneer u tv via COAX blijft kijken is Netwerk-over-COAX bruikbaar. Het tv-signaal blijft aanwezig en werken zoals voorheen. Het netwerksignaal komt erbij en kan zo gebruikt worden om bijvoorbeeld op een slaapkamer niet alleen tv maar ook netwerk aan te sluiten, op één en dezelfde kabel.

U kunt een COAX-kabel echter niet direct in de netwerkpoort van een computer of bijvoorbeeld glasvezelmodem stoppen. Dit past niet en zal bovendien niet werken. Er is een adapter nodig om het netwerksignaal op de COAX-kabel te plaatsen.

Inca 1G (opvolger van MOKA 32) 

De Hirschmann Inca 32 adapter is de nieuwste oplossing om een netwerksignaal over COAX te verzenden. Deze adapter voldoet aan de modernste MoCA 2.0 standaard en haalt daardoor snelheden tot maar liefst 1 Gigabit!

 

Sluit een Inca  aan op een (standaard RJ45) netwerkkabel die aangesloten is op uw modem, router of switch. Sluit tevens de COAX-kabel aan en het netwerksignaal staat op de COAX-kabels, naast een eventueel aanwezig ander signaal.

Op de plekken waar u een netwerkverbinding nodig heeft plaatst u ook een MOKA op de COAX-kabel. Verbind de adapter vervolgens met een netwerkkabel met uw (spel)computer(s) of andere netwerkapparatuur en klaar!

Bestellen en meer informatie lezen kan op de Hirschmann MOKA 32 internet-over-COAX productpagina en bestel deze voordelig online.

Voordelen
Wellicht vraagt u zich af waarom u met adapters en niet met netwerkkabels of met een draadloos netwerk zou gaan werken?

Reeds aanwezige COAX-kabels vervangen vereist een investering in nieuwe kabels en levert een hoop afval op aan oude bekabeling. Ook moeten eventueel gebruikte (antenne-)wandcontactdozen vervangen worden voor nieuwe (RJ45-)exemplaren, wat de kosten enkel hoger maakt.

Het vervangen kan bovendien aardig wat tijd kosten, als het al mogelijk is. Wellicht zijn de kabels zo weggewerkt dat dit simpelweg niet praktisch of haalbaar is.

Een draadloze netwerkverbinding blijkt in de praktijk storingsgevoeliger en door afstand, obstakels en/of andere factoren regelmatig niet de gewenste of benodigde snelheid te behalen.

Werken met netwerk-over-COAX adapters kan dus sneller, eenvoudiger en voordeliger zijn!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »