4.62/5 tm-tsbp
Oplossing voor nagloeiende LED-lampen

Oplossing voor nagloeiende LED-lampen

minuten lezen
Gaan uw LED-lampen niet helemaal uit bij het uitschakelen? Gloeien uw LED-lampen na? Lees deze Klusblog voor de oplossing!

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag waarom sommige LED-lampen na blijven gloeien of incidenteel flitsen, met de schakelaar uitgeschakeld. Hoe kan dat en hoe los je dat op? Alvast een tip van de sluier? Een compensator

Nagloeiende LED-lampen

LED-lampen 'gloeien' natuurlijk niet, ze blijven in sommige gevallen wel 'zachtjes branden'. Aangezien LED-lampen maar een zeer kleine spanning nodig hebben, kan een kleine spanning al voldoende zijn om ze te laten branden.

Ook is het mogelijk dat de spanning niet voldoende is om de LED-lamp direct te laten branden, maar dat deze spanning zich opbouwt in de elektronica in de lamp. Is de spanning hoog genoeg, dan ontlaadt de spanning zich in de vorm van een kortstondige inschakeling van de lamp; een flits.

Ter illustratie hieronder een foto van een nagloeiende LED-lamp:

Nagloeiende LED-lamp

Als de schakelaar is uitgeschakeld, waarom gaat de LED-lamp dan niet gewoon uit? Waar komt de spanning vandaan die de lamp laat branden?

Lekstroom

Een lekstroom is bijna niet te voorkomen. In veel apparaten zijn bijvoorbeeld transformatoren en/of bijvoorbeeld condensatoren aanwezig, veroorzakers van (kleine) lekstromen.

Door niet enkel de fase, maar ook de nul te schakelen kan lekstroom als veroorzaker van gloeiende LED-lampen voorkomen worden. Gebruik in dat geval een tweepolige schakelaar.

Een nadeel van een tweepolige schakelaar is dat ook de nul bij de schakelaar aanwezig moet zijn, terwijl bij een enkelpolige schakelaar enkel de fase aanwezig is. Er moet dan veelal een extra nuldraad van de schakelaar naar het lichtpunt getrokken worden.

Helaas lost een tweepolige schakelaar niet in alle gevallen het probleem op.

Inductieve spanning

Voornamelijk bij volle leidingen of lange lengtes installatiedraad is het mogelijk dat de fasedraad en nuldraad een geringe inductieve spanning opwekken. Dit betreft geen defect, probleem of foutieve aansluiting. Dit is een eigenschap van elektrische wisselspanning.

Zelfs wanneer zowel de fase als nul uitgeschakeld zijn, is het mogelijk dat andere stroomdraden in dezelfde leiding verantwoordelijk zijn voor de inductiespanning: ze geven een heel klein beetje stroom op elkaar af. In dat geval zal de LED-lamp alsnog kunnen gaan branden, zelfs met een uitgeschakelde tweepolige schakelaar.

Alle niet voor een specifiek lichtpunt bedoelde draden uit een leiding of centraaldoos halen is natuurlijk niet echt een oplossing. Ook zijn langere lengtes draad niet altijd te voorkomen. Maar hoe los je dit probleem dan wel op?

Busch-Jaeger Compensator

Om het flitsen en/of licht branden van (uitgeschakelde) LED-lampen is de Busch-Jaeger Compensator ontwikkeld.

De Busch-Jaeger compensator wordt parallel over de verlichting geplaatst en 'verbruikt' de geringe aanwezige spanning, zodat deze spanning niet door de lampen gebruikt kan worden en ze niet zullen 'gloeien'. Sluit de twee draden dus simpelweg over de beide stroomdraden van de lamp aan (geen aarde nodig/in gebruik).

Op de onderstaande foto ziet u dezelfde LED-lamp als hierboven, op dezelfde manier aangesloten met nog steeds een uitgeschakelde (enkelpolige) schakelaar. De Compensator is in dit voorbeeld met twee lasklemmen over zowel de fase (bruin/zwarte schakeldraad) als de nul (blauw) geplaatst:

Aangesloten Busch-Jaeger compensator

Probleem opgelost! De LED-lamp is netjes uit dankzij de Busch-Jaeger Compensator:

Ook kan de Compensator gebruikt worden om het zoemen / brommen van elektronische transformatoren en dimmers (zonder aangesloten nul) te voorkomen. Dankzij het compacte formaat, slechts 22mm diameter en 25mm lang, kan de Compensator veelal prima in een inbouwdoos of armatuur weggewerkt worden.

De Busch-Jaeger Compensator verbruikt zelf geen stroom en kost dus niets in gebruik. Enkel de aanwezige lekstroom / inductieve spanning wordt opgenomen.

De Compensator is geschikt voor 230 volt LED-lampen, resultaten in combinatie met laagvolt LED-lampen en/of LED-drivers zijn wisselend en kunnen niet gegarandeerd worden. Werkt enkel in combinatie met wisselspanning (AC), niet met gelijkspanning (DC).

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Bestellen? Dat kan eenvoudig op de volgende pagina: Busch-Jaeger Compensator bestellen.

probleem: led verlichting blijft zwak branden, led verlichting blijft zacht branden, led lamp blijft branden na uitschakelen, led blijft branden na uitschakelen weerstand, led blijft branden wisselschakelaar, led verlichting blijft nagloeien, led spots blijven lichtjes branden, lekstroom led, led lampje blijft branden, lekstroom led oplossen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »