Een installatieautomaat beschermt tegen te hoge elektrische stromen. Bij een kortsluiting of overbelasting schakelt een automaat de betreffende stroomgroep uit. Hager heeft een ruim assortiment installatieautomaten met een B of C uitschakelkarakteristiek.


Hager installatieautomaat

De automaten van Hager behoren tot de beste in de wereld, voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en maken uw Hager groepenkast compleet. Hager installatieautomaten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de toepassing en de vereisten van de elektrische installatie. Zo zijn er bijvoorbeeld automaten met een nominale stroomsterkte van 6A tot 63A, geschikt voor 1- tot 3-fase aansluitingen. Ook zijn er uitvoeringen met verschillende karakteristieken, zoals B-, C- en D-karakteristieken, die elk geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

Hager Quickconnect

Hager Quickconnect is een veerklemtechniek waarmee de uitgaande bedrading van bijvoorbeeld een installatieautomaat snel aangesloten kan worden. De veerklemtechniek kent een vaste klemkracht en past zich aan de aderdoorsnede van de bedrading aan. Het vergeten aan te draaien van een schroef is hiermee verleden tijd. Het demonteren van de uitgaande bedrading gaat ook eenvoudig door een platte 2,5mm schroevendraaier in de daarvoor bedoelde opening te steken. De veerklem opent zich dan en de draad kan eenvoudig uitgenomen worden

Hager Quickbusbar

Met een Hager Quickbusbar doorverbindingsrail kan een rij installatieautomaten of aardlekschakelaars aan de voedende zijde doorverbonden worden. Veel van de Hager componenten zijn geschikt voor het toepassen van een Quickbusbar doorverbindingsrail. Door een Quickbusbar doorverbindingsrail toe te passen in de veerklem is er direct een gegarandeerd goede verbinding.

Uitschakelkarakteristiek

De uitschakelkarakteristiek van een installatieautomaat wordt uitgedrukt als een tijd-stroom curve, die weergeeft binnen welke tijd een automaat uitschakelt afhankelijk van de grootte van de stroom die erdoor vloeit. Er zijn drie verschillende soorten karakteristieken: B, C en D. de B-karakteristiek is voor apparaten die een lage inschakelstroom hebben. De B-karakteristiek komt het meeste voor bij Hager automaten die gebruikt worden voor woonhuizen. De C-karakteristiek wordt gebruikt voor apparaten die een hoge inschakelstroom hebben. De D-karakteristiek wordt bij bijvoorbeeld transformatoren gebruikt die een hoge inschakelstroom hebben. De D-karakteristiek wordt veelal gebruikt in industriële omgevingen.

1 of 3-polige installatieautomaat

Het belangrijkste verschil tussen een 1-polige en een 3-polige installatieautomaat is het aantal polen dat ze hebben. Een 1-polige installatieautomaat heeft één pool en is geschikt voor enkelfasige systemen. Een 3-polige installatieautomaat heeft daarentegen drie polen en is geschikt voor driefasige systemen. Een ander verschil is dat een 3-polige installatieautomaat meer vermogen kan schakelen dan een 1-polige installatieautomaat. Dit komt omdat de stroom verdeeld wordt over drie fasen, waardoor er meer vermogen kan worden geleverd.

Daarnaast biedt een 3-polige installatieautomaat meer bescherming tegen spanningsverlies en onbalans tussen de drie fasen. Over het algemeen wordt een 1-polige installatieautomaat gebruikt in woningen en kleine kantoren, terwijl een 3-polige installatieautomaat voornamelijk wordt gebruikt in de industrie en grotere gebouwen met driefasige systemen.