Schakelmateriaal uitgevoerd in een zwarte kleur: de trend van nu. Zwart schakelmateriaal is te verkrijgen als inbouw en als opbouw, van vele merken, een scala aan materialen en afwerkingen en bovendien in vele designs. Hieronder is in één oogopslag te zien wat er allemaal beschikbaar is:


Zwart schakelmateriaal omvat onder meer schakelaars, stopcontacten, dimmers en stekkerdozen welke zijn afgewerkt met een zwarte kleur. Het gebruik van zwart kan helpen om een moderne en strakke look in een ruimte te creëren. Het is ook een populaire keuze in interieurs waarbij zwarte accenten worden gebruikt, zoals in een industriële of minimalistische stijl.

Opbouw en inbouw

Het verschil tussen zwart opbouw schakelmateriaal en zwart inbouw schakelmateriaal zit hem in de manier waarop het wordt geïnstalleerd en waarop het wordt toegepast.

Zwart inbouw schakelmateriaal wordt doorgaans ingebouwd in de wand, zodat het niet te ver uitsteekt. Dit type schakelmateriaal is soms wat lastiger te installeren, daar er inbouwdozen voor beschikbaar moeten zijn. Soms is hak- en/of breekwerk nodig om deze te plaatsen. Voordeel is dat het een nette en strakke look kan creëren in een ruimte. Het is geschikt voor gebruik in ruimtes waar er voldoende ruimte is om het in te bouwen, dit noemt men IP20.

Zwart opbouw schakelmateriaal wordt aangebracht op de wand of bijvoorbeeld het plafond en steekt daar een beetje uit. Dit type is makkelijk te installeren en te vervangen en is geschikt voor gebruik in ruimtes waar er niet veel ruimte is voor inbouw schakelmateriaal. Er zijn IP20, IP44 en IP55 varianten beschikbaar: kies de juiste variant afhankelijk van de toepassing, hieronder verder toegelicht.

Zwart schakelmateriaal voor droge en natte ruimtes

Het type dat je nodig hebt voor droge en voor natte ruimtes kan verschillen. In droge ruimtes, zoals bijvoorbeeld slaapkamers en woonkamers, is het gebruikelijk om gewoon standaard inbouw zwart schakelmateriaal te gebruiken. Dit type schakelmateriaal is gemaakt voor gebruik in normale omgevingen en voldoet aan de geldende IP20 veiligheidsnormen.

In natte ruimtes, zoals bijvoorbeeld badkamers en keukens, is het belangrijk om speciaal zwart schakelmateriaal te gebruiken dat is gemaakt voor gebruik in deze omgevingen. Dit type schakelmateriaal is (spat)waterdicht en voldoet aan specifieke veiligheidsnormen voor gebruik in natte ruimtes. Het is belangrijk om te controleren of het gebruikte schakelmateriaal voldoet aan deze normen, omdat het anders kan leiden tot elektrische schokken of brandgevaar.

IP44 en IP55 zijn internationale standaarden voor de beschermingsgraad van elektrische apparaten en accessoires, waar ook schakelmateriaal onder valt. De twee cijfers in deze codes staan voor verschillende aspecten van de beschermingsgraad.

Het eerste cijfer geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen voorwerpen die in het apparaat kunnen komen, zoals stof of vuil. Het cijfer 4 geeft aan dat het apparaat beschermd is tegen stof en andere voorwerpen groter dan 1 mm. Het cijfer 5 geeft aan dat het apparaat stofdicht is.

Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen water. Het cijfer 4 geeft aan dat het apparaat beschermd is tegen spatwater van alle kanten. Het cijfer 5 geeft aan dat het apparaat beschermd is tegen een straal water van alle kanten.

Dus in het geval van IP44 is er bescherming tegen stof en spatwater van alle kanten. IP55 betekent dat het er bescherming is tegen stof en een straal water van alle kanten. Als je schakelmateriaal wilt gebruiken in een natte ruimte, is schakelmateriaal met een IP-code van minimaal IP44 benodigd.

Zwart schakelmateriaal kopen

Er zijn veel verschillende merken die zwart schakelmateriaal verkopen. Wij verkopen de bekende en renommeerde merken Busch-Jaeger, Berker, Gira, JUNG, Niko en Kopp. Tevens leveren wij Q-Link, een uitstekende budget-oplossing. Deze merken bieden samen een breed assortiment aan zwart schakelmateriaal. Het is aan te raden om verschillende merken te vergelijken en te kijken wat voor jou het beste is qua toepassing, prijs, kwaliteit maar ook stijl en design.

Zijn er vragen of is er twijfel over welk merk of welke serie zwart schakelmateriaal de juiste is, neem dan gerust contact met ons op.

zwart schakelmateriaal