Nico's klusblog

 

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag waarom sommige LED-lampen na blijven gloeien of incidenteel flitsen, met de schakelaar uitgeschakeld. Hoe kan dat en hoe los je dat op?

Nagloeiende LED-lampen

LED-lampen 'gloeien' natuurlijk niet, ze blijven in sommige gevallen wel 'zachtjes branden'. Aangezien LED-lampen maar een zeer kleine spanning nodig hebben, kan een kleine spanning al voldoende zijn om ze te laten branden.

Ook is het mogelijk dat de spanning niet voldoende is om de LED-lamp direct te laten branden, maar dat deze spanning zich opbouwt in de elektronica in de lamp. Is de spanning hoog genoeg, dan ontlaadt de spanning zich in de vorm van een kortstondige inschakeling van de lamp; een flits.

Ter illustratie hieronder een foto van een nagloeiende LED-lamp:

Nagloeiende LED-lamp

Als de schakelaar is uitgeschakeld, waarom gaat de LED-lamp dan niet gewoon uit? Waar komt de spanning vandaan die de lamp laat branden?

Lekstroom

Een lekstroom is bijna niet te voorkomen. In veel apparaten zijn transformatoren en/of bijvoorbeeld condensatoren aanwezig, veroorzakers van (kleine) lekstromen.

Door niet enkel de fase, maar ook de nul te schakelen kan lekstroom als veroorzaker van gloeiende LED-lampen voorkomen worden. Gebruik in dat geval een tweepolige schakelaar.

Een nadeel van een tweepolige schakelaar is dat ook de nul bij de schakelaar aanwezig moet zijn, terwijl bij een enkelpolige schakelaar de fase aanwezig is. Er moet dan veelal een extra nuldraad van de schakelaar naar het lichtpunt getrokken worden.

Helaas lost een tweepolige schakelaar niet in alle gevallen het probleem op.

Inductieve spanning

Voornamelijk bij volle leidingen of lange lengtes installatiedraad is het mogelijk dat de fasedraad en nuldraad een geringe inductieve spanning opwekken. Dit betreft geen defect, probleem of foutieve aansluiting. Dit is een eigenschap van elektrische wisselspanning.

Zelfs wanneer zowel de fase als nul uitgeschakeld zijn, is het mogelijk dat andere stroomdraden in dezelfde leiding verantwoordelijk zijn voor de inductiespanning. In dat geval zal de LED-lamp alsnog kunnen gaan branden, met een uitgeschakelde tweepolige schakelaar.

Alle niet voor een specifiek lichtpunt bedoelde draden uit een leiding of centraaldoos halen is natuurlijk niet echt een oplossing. Maar hoe los je dit probleem dan wel op?

Busch-Jaeger Compensator

Om het flitsen en/of licht branden van (uitgeschakelde) LED-lampen op te lossen heeft Busch-Jaeger de Compensator ontwikkeld.

De Busch-Jaeger compensator wordt parallel over de verlichting geplaatst en 'verbruikt' de geringe aanwezige spanning, zodat de lampen niet gloeien. Sluit de twee draden dus simpelweg over de plus en min van de lamp aan.

Op de onderstaande foto ziet u dezelfde LED-lamp als hierboven, op dezelfde manier aangesloten met nog steeds een uitgeschakelde (enkelpolige) schakelaar. De Compensator is in dit voorbeeld met twee lasklemmen over zowel de fase als de nul geplaatst:

Probleem opgelost! De LED-lamp is netjes uit dankzij de Busch-Jaeger Compensator. Bestellen kan door op de link in de vorige zin te klikken.

Ook kan de Compensator gebruikt worden om het zoemen / brommen van elektronische transformatoren en dimmers (zonder aangesloten nul) te voorkomen.

Dankzij het compacte formaat (diameter 22 mm, 25 mm lang) kan de Compensator veelal prima in een inbouwdoos weggewerkt worden.

Voor de volledigheid: de Busch-Jaeger Compensator verbruikt zelf geen stroom, deze kost dus niets in gebruik. Enkel de aanwezige lekstroom / inductieve spanning wordt opgenomen.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Nico van het Klusspullen.nl-team


probleem: led verlichting blijft zwak branden, led verlichting blijft zacht branden, led lamp blijft branden na uitschakelen, led blijft branden na uitschakelen weerstand, led blijft branden wisselschakelaar, led verlichting blijft nagloeien, led spots blijven lichtjes branden, lekstroom led, led lampje blijft branden, lekstroom led oplossen

alttext