Bespaar op ventilatie in uw woning

Bespaar op ventilatie in uw woning

minuten lezen
Weet u dat er een grote kans is dat u teveel betaalt voor de ventilatie in uw woning? Lees hoe u aanzienlijk kunt besparen op mechanische ventilatie.

Wist u dat er een grote kans is dat u teveel betaalt voor de ventilatie in uw woning? Hier kunt u aanzienlijk op besparen!

Mechanische ventilatie

Sinds circa 1970 worden afzuigunits, ook ventilatieboxen en/of woonhuisventilatoren genoemd, in woningen geplaatst. Waar eerst de natuurlijke luchtstroming van bijvoorbeeld een open raam gebruikt werd voor ventilatie, zorgt mechanische ventilatie tegenwoordig voor een continu fris en gezond leefklimaat.

De afzuigunit zuigt lucht van buiten aan, bijvoorbeeld door ventilatieroosters. Via afzuigventielen wordt de lucht richting de ventilatiebox gezogen en uiteindelijk via een luchtkanaal of afvoer naar buiten afgevoerd. Zo is vervuilde lucht sneller verfrist en vocht en/of nare luchtjes eerder uit bijvoorbeeld uw badkamer of keuken.

Er zijn dus een aantal waardevolle voordelen, maar tegelijkertijd ook één nadeel: in tegenstelling tot een open raam verbruikt mechanische ventilatie stroom en juist op dit stroomverbruik kan veel bespaard worden.

 

Wisselstroom of gelijkstroom ventilatiebox

Sinds enkele jaren zijn afzuigunits beschikbaar met een gelijkstroom motor voor de ventilator. Een gelijkstroom motor zoals in moderne Itho Ecofan afzuigunits verbruikt tot maar liefst 83% minder stroom ten opzichte van oudere modellen met een wisselstroom motor. Met de huidige stroomtarieven kan dit op jaarbasis 50 tot 60 euro aan energiekosten uitsparen, snel verdiend!

Uit onderzoek blijkt dat circa 95% van de huishoudens nog oude stroomverslindende ventilatieboxen in gebruik heeft, u wellicht dus ook. Misschien nooit bij stilgestaan of nooit aan gedacht. Als het werkt, dan werkt het is vaak de gedachte. Maar het is wel degelijk goed om er eens bij stil te staan.

Nieuwe afzuigunits zijn naast energiezuiniger vaak ook stiller, duurzamer, minder slijtagegevoelig en minder afhankelijk van onderhoud. Bovendien zijn er vaak praktische voordelen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot draadloze bediening op afstand.

Al met al zijn er dus genoeg voordelen en kosten te besparen om de investering in een nieuwe woonhuisventilator te rechtvaardigen. Door de besparing is een nieuwe unit met circa 3 jaar terugverdiend, daarna is het pure winst. Gezien de gemiddelde verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar kan dit dus een groot voordeel en al die tijd een verhoogd gebruikscomfort opleveren.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »