Nico's klusblog

Wist u dat er een grote kans is dat u teveel betaalt voor de ventilatie in uw woning? Hier kunt u aanzienlijk op besparen!

Mechanische ventilatie

Sinds circa 1970 worden afzuigunits, ook ventilatieboxen en/of woonhuisventilatoren genoemd, in woningen geplaatst. Waar eerst de natuurlijke luchtstroming van bijvoorbeeld een open raam gebruikt werd voor ventilatie, zorgt mechanische ventilatie tegenwoordig voor een continu fris en gezond leefklimaat.

De afzuigunit zuigt lucht van buiten aan, bijvoorbeeld door ventilatieroosters. Via afzuigventielen wordt de lucht richting de ventilatiebox gezogen en uiteindelijk via een luchtkanaal of afvoer naar buiten afgevoerd. Zo is vervuilde lucht sneller verfrist en vocht en/of nare luchtjes eerder uit bijvoorbeeld uw badkamer of keuken.

Er zijn dus een aantal waardevolle voordelen, maar tegelijkertijd ook één nadeel: in tegenstelling tot een open raam verbruikt mechanische ventilatie stroom en juist op dit stroomverbruik kan veel bespaard worden.

Mechanische ventilatie

Wisselstroom of gelijkstroom ventilatiebox

Sinds enkele jaren zijn afzuigunits beschikbaar met een gelijkstroom motor voor de ventilator. Een gelijkstroom motor zoals in moderne Itho Ecofan afzuigunits verbruikt tot maar liefst 83% minder stroom ten opzichte van oudere modellen met een wisselstroom motor. Met de huidige stroomtarieven kan dit op jaarbasis 50 tot 60 euro aan energiekosten uitsparen, snel verdiend!

Uit onderzoek blijkt dat circa 95% van de huishoudens nog oude stroomverslindende ventilatieboxen in gebruik heeft, u wellicht dus ook. Misschien nooit bij stilgestaan of nooit aan gedacht. Als het werkt, dan werkt het is vaak de gedachte. Maar het is wel degelijk goed om er eens bij stil te staan.

Nieuwe afzuigunits zijn naast energiezuiniger vaak ook stiller, duurzamer, minder slijtagegevoelig en minder afhankelijk van onderhoud. Bovendien zijn er vaak praktische voordelen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot draadloze bediening op afstand.

Al met al zijn er dus genoeg voordelen en kosten te besparen om de investering in een nieuwe woonhuisventilator te rechtvaardigen. Door de besparing is een nieuwe unit met circa 3 jaar terugverdiend, daarna is het pure winst. Gezien de gemiddelde verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar kan dit dus een groot voordeel en al die tijd een verhoogd gebruikscomfort opleveren.

Itho Ecofan afzuigunit

Woonhuisventilator vervangen

Kiest u voor een nieuwe woonhuisventilator, dan kunt u deze waarschijnlijk prima zelf vervangen, zonder dat hier veel kennis, gereedschap of hulp van een installateur voor nodig is.

Veelal zijn de boxen op de zolder, in de berging of bij de cv-ketel geplaatst. Blijft u bij hetzelfde merk, dan is het vaak een kwestie van de oude box afkoppelen en de nieuwe op dezelfde plek aansluiten. Aan- en afvoerbuizen of slangen hebben doorgaans dezelfde maat en zijn simpelweg over te zetten.

Kiest u voor een ander merk of gaat u de box op een andere plek monteren, dan komt er wellicht wat meer bij kijken. Denk aan het verleggen luchtkanalen, het gebruiken van verloopstukken of bijvoorbeeld middels flexibele afvoerslangen de box aansluiten op de bestaande aan- en afvoeren.

Meer informatie of een nieuwe ventilatiebox bestellen? Klik hier om naar onze productcategorie 'Centrale afzuigunit' te gaan. Of neem vrijblijvend contact met ons op indien u vragen heeft of advies wenst.

Nico van het Klusspullen.nl-team

alttext