Gira dimmer
Ken je dat? De ene keer vind je een lamp te fel, de andere keer is het net te donker. En dat met dezelfde lamp. Het is maar net wat je aan het doen bent. Zit je ’s avonds laat nog op de bank, dan wil je vaak wat minder licht. En als je een nieuwe batterij in je horloge doet, wil je graag wat meer licht. Gelukkig heeft Gira dimmers voor alle soorten lampen, waardoor je jouw lamp traploos kunt regelen tussen sfeer en functionaliteit. Omdat elke soort lamp een specifieke dimmer nodig heeft, helpen we je bij het maken van de juiste keuze.
Lees meer >>Producten worden geladen...
Verschillende lampen en dimmers
Er zijn gloeilampen, halogeenlampen, LED-lampen, fluorescentielampen, lampen op laagspanning en lampen op netspanning. Voor elke soort lamp is een andere soort dimmer nodig. En wanneer je een lamp op laagspanning hebt, is het ook van belang om te weten welk soort transformator je gebruikt (die wordt ook wel voorschakelapparaat, trafo of LED-driver genoemd). Helaas is het nog niet zo ver dat er één universele dimmer is voor alle soorten lampen. Tot het zo ver is helpen wij je met het kiezen van de juiste dimmer voor jouw situatie.
De juiste dimmer kiezen voor je lamp
Een dimmer bestaat uit een aantal onderdelen die je los van elkaar in de webshop bestelt. Nadat je de juiste dimmer voor jouw situatie hebt uitgezocht, bestel dan ook meteen de bijbehorende knop en het afdekraam. Deze staan als gerelateerde artikelen op de productpagina's van de verschillende dimmers. Bij alle Gira designstijlen vind je passende afwerkingsdelen voor de dimmer van jouw keuze. Of dat nu een dimactor, Zigbee of DALI is, een tastdimmer of een draaiknop, je vindt alle Gira dimmers bij Klusspullen.nl. Maar waarom zoveel verschillende? We leggen het uit.
Hoe werkt een Gira dimmer eigenlijk?
Er zijn een aantal manieren om licht te dimmen. Ooit kon je dimmen door de spanning op je gloeilamp te verlagen waardoor die minder fel ging branden. Omdat de techniek in lampen is veranderd — gloeilampen zijn bijna helemaal verdrongen door de veel zuiniger ledlampen — zijn sommige soorten dimmers niet meer geschikt. Daar zijn andere voor in de plaats gekomen met nieuwere techniek. De laatste jaren worden lampen gedimd door ze snel te laten knipperen, een methode die PWM (Puls Width Modulation) wordt genoemd. Door de duur van de "aan" en "uit" cycli te variëren, wordt de lichtintensiteit aangepast. Onze hersenen zien dit normaal gesproken niet als geknipper, vergelijkbaar met hoe we een film van 25 frames per seconde als vloeiende beweging waarnemen en niet als losse foto’s.
Toch kan het gebeuren dat je een LED-lamp ziet flikkeren wanneer de "aan" tijd van het geknipper kort is en de "uit" tijd lang. Dus als de lamp zwak brandt. Dit probleem komt met name voor bij fase-aansnijding, een techniek die in sommige dimbare ledlampen wordt gebruikt, ooit bedacht als overgangsvorm van gloeilamp- naar LED-dimmer. Een gloeilamp kan niet zo snel knipperen als een LED. Daarom zie je dit effect alleen bij LED. Om dit probleem op te lossen, is fase-afsnijding ontwikkeld, wat resulteert in een vloeiender dimproces. Hieronder een visuele uitleg van deze technieken.
Fase-Aansnijding en Fase-Afsnijding
Bij fase-aansnijding wordt het eerste deel van de stroomgolf afgeknipt, waardoor de lamp abrupt aangaat en geleidelijk uitdooft. Bij fase-afsnijding wordt het laatste deel van de stroomgolf afgeknipt, wat zorgt voor een geleidelijke toename en een snelle afname van de lichtintensiteit. Dit gebeurt 50 keer per seconde. Hoewel beide methoden effectief zijn, is fase-afsnijding beter geschikt voor LED-lampen.
Maximaal en minimaal vermogen van Gira dimmers
Een dimmer heeft een minimale belasting en een maximale belasting. Tel het vermogen van alle lampen die je met één dimmer wilt dimmen bij elkaar op. Dit is het gewenste maximale vermogen. Kies een dimmer die nooit meer dan 90% van dat vermogen hoeft te leveren. Dit staat in de productbeschrijving van alle dimmers. Het minimale vermogen is ook belangrijk om op te letten. Zorg dat de lampen opgeteld ten minste die minimale belasting hebben om te zorgen dat de dimmer correct werkt.
Hoe dim je welke lamp met een Gira dimmer?
Als vuistregel geldt dat je voor LED-lampen fase-afsnijding nodig hebt. Dit geldt voor 90% van de dimbare LED-lampen in Nederland en België. Kijk op je lamp; als het niet vermeld staat, kies dan een dimmer die beide technieken ondersteunt. Sommige dimmers kunnen handmatig worden omgeschakeld tussen de twee methoden, terwijl andere dit automatisch doen. Dit staat altijd genoemd in de technische beschrijving op de productpagina.
LED-lampen hebben dus altijd PWM nodig om de helderheid te regelen. Het is afhankelijk van de elektronica binnenin de lamp of dat fase-afsnijding of fase-aansnijding is. Zorg er in ieder geval voor dat je dimbare LED-lampen gebruikt, want niet alle lampen zijn dimbaar. Een lamp die niet is ontworpen om gedimd te kunnen worden heeft de verkeerde elektronica en zal mindere resultaten geven bij het dimmen, ongeacht het type dimmer.
Gloeilampen en halogeenlampen dimmen met Gira dimmers
Gloeilampen zijn minder kieskeurig. Omdat ze niet snel reageren op aan- en uitschakelen, zullen ze niet knipperen en kun je eigenlijk elke Gira dimmer gebruiken, met uitzondering van de 1-10V potentiometer. Het resultaat is gewoon een stabiel en regelmatig lichtbeeld.
Het dimmen van fluorescentielampen
Fluorescentielampen zoals TL en PL zijn lastiger te dimmen. Bij traditionele voorschakelapparaten (de zogenaamde VSA) kan het niet, en de enige oplossing is vervangen door een ander type verlichting. LED vervangt bijna overal de fluorescentielamp. Als je een elektronisch dimbaar voorschakelapparaat (afgekort tot EVSA) hebt, kan het echter wel met een 1-10V potentiometer. Sluit deze aan op de regelingang van je EVSA. Het regelbereik hangt af van de voorinstellingen van het apparaat en de lampen die je ermee dimt.
Stabiel licht met een 3-draads Gira dimmer
Gira biedt zowel 2-draads als 3-draads dimmers. De 2-draads dimmer kan op elke plaats waar nu een lichtschakelaar zit. Je hebt alleen een bruine en een zwarte draad nodig in je inbouwdoos. Heb je ook een (blauwe) nuldraad in de inbouwdoos, dan kun je kiezen voor een 3-draads dimmer. Die zijn nauwkeuriger te regelen omdat ze door de nuldraad een eigen stroomvoorziening hebben die geen onderdeel is van het te dimmen circuit. Dit voorkomt ook het nagloeien of knipperen van de lamp. Mocht je met een 2-draads dimmer last hebben van geknipper of nagloeien, probeer dan een compensatie module.
Montage van Gira dimmers
Montage van Gira basiselementen is betrekkelijk eenvoudig. Na het monteren van de dimmer sokkel, het basiselement, in de inbouwdoos, dien je er nog een Gira centraaldeel en een afdekraam op te zetten. Gira heeft een ruime keuze aan centraaldelen en afdekramen, zodat je iets kunt kiezen dat bij je interieur past. Voor de werking maakt het niet uit welk Gira design je kiest.
Test altijd de werking van de dimmer voordat je deze vastschroeft om er zeker van te zijn dat je de juiste dimmer hebt gekozen. Laat de dimmer los in de inbouwdoos liggen en zet de spanning erop. Test voorzichtig of alles correct werkt. Door de dimmer vast te schroeven raakt deze helaas een beetje beschadigd door de schroefjes, waardoor deze niet meer geretourneerd kan worden. Pas als je helemaal tevreden bent over de werking, schroef je hem vast.
Soorten Gira Dimmers
Er zijn verschillende soorten Gira dimmers die verschillen in techniek, bedieningswijze en geschiktheid voor bepaalde soorten verlichting. Door innovatie en nieuwe techniek, zoals smart home-systemen, zijn er diverse manieren om deze dimmers te bedienen. Er is namelijk meer dan de bekende draaiknop. Bij Klusspullen.nl zijn ze allemaal te bestellen:
Gira draaidimmer
De Gira draaidimmer staat bekend om zijn eenvoudige bediening. Met een subtiele draaibeweging past u moeiteloos de lichtintensiteit aan, waardoor u de perfecte sfeer creëert. Vaak gecombineerd met een drukschakelaar om de dimmer aan en uit te doen.
Gira tast/druk dimmer
De tast/druk dimmers van Gira combineren geavanceerde technologie met gebruiksgemak. Door te tasten of te drukken, regelt u soepel de helderheid van uw verlichting. Je ziet alleen een plat vlak, geen draaiknop. Dat kan mooier zijn.
Gira LED-dimmer
Speciaal ontworpen voor LED-verlichting biedt de Gira LED-dimmer optimale prestaties. Geniet van een vloeiende en flikkervrije dimervaring, afgestemd op de eisen van moderne lichtbronnen.
Gira mini dimmer
Compact en krachtig: de Gira mini dimmer, ook wel Gira dimactor genoemd, is ideaal voor situaties waar ruimte beperkt is. Ondanks het kleine formaat levert deze dimmer grootse prestaties.
Gira DALI-dimmer
Voor geavanceerde lichtregeling is er de Gira DALI-dimmer. Dit systeem maakt het mogelijk om individuele lampen in een grotere installatie apart aan te sturen, waardoor u maximale controle hebt over de verlichting.
Gira Systeem 3000 dimmer
Systeem 3000 is een smart home systeem van Gira. Hiervoor zijn speciale dimmers die je handmatig, automatisch of op afstand via je smartphone kunt besturen.
Gira LED-compensator
Optimaliseer de prestaties van uw LED-verlichting met de Gira LED-compensator. Deze zorgt voor een stabiele lichtopbrengst en voorkomt ongewenst knipperen.
Universele LED-dimmer
Een universele LED-dimmer is geschikt voor diverse merken schakelmateriaal, ook Gira, diverse lichtbronnen en biedt een veelzijdige oplossing voor al uw dimbehoeften.
Gira Dimmers kopen bij Klusspullen.nl
Bij Klusspullen.nl ontdek je een ruime selectie schakelmateriaal van verschillende merken, inclusief Gira. Geniet van snelle bezorging en een retourperiode van 30 dagen. Bestel het volledige assortiment Gira schakelmateriaal en alle benodigde installatieaccessoires bij ons. Als jouw betrouwbare partner voor Gira dimmers bieden wij deskundig advies en uitmuntende klantenservice. Voor al je klusbenodigdheden op één adres!