Niko wandcontactdozen

Niko wandcontactdoos

De technische term voor het metalen deel binnenin een Niko stopcontact is "wandcontactdoos sokkel". Dit is het werkende gedeelte dat je later met decoratieve onderdelen afwerkt om een mooi stopcontact te krijgen. Aan de sokkel worden de draden vanaf de meterkast bevestigd. Zorg ervoor dat je eerst de stroom uitschakelt voordat je hiermee aan de slag gaat!

 Lees meer >>

Producten worden geladen...


De bovenstaande Niko wandcontactdoos sokkels moeten worden voorzien van een centraalplaat (afdekplaat) in de gewenste kleur. Deze zijn los te bestellen en staan als gerelateerde artikelen op de productpagina's van deze stopcontacten. Er zijn echter ook complete Niko stopcontacten inclusief centraalplaat in kleur en design te koop. Deze zijn te vinden onder de diverse Niko schakelmateriaal series.

Technische eigenschappen

De Niko wandcontactdoos sokkel is een technisch geavanceerd onderdeel. Hier zijn enkele belangrijke technische gegevens:

 • De premium WCD-sokkels van Niko schakelen een maximaal nominaal vermogen van 16 A (1,5 mm2) of 20 A (2,5 mm2). Hoe dikker de draden die je aansluit, hoe meer stroom (A) er doorheen kan. Dit betekent dat een betrouwbare stroomvoorziening is gegarandeerd.
 • De WCD-sokkels van Niko zijn geschikt voor gebruik tussen -5 °C en +40 °C. Dat is ruim voldoende voor normaal gebruik binnenshuis. Voor buitengebruik adviseren we om naar Niko Hydro te kijken.
 • De kunststofdelen van de sokkel zijn gemaakt van UF, een zeer duurzame polymere kunsthars.
 • Het metalen bevestigingsraam is gemaakt van rondom verzinkt staal van 1 mm dik. Dit is robuust en roestbestendig.
 • De center-afstand tussen de inbouwdozen dient zowel horizontaal als verticaal 71 mm te zijn. In België is dit alleen geschikt voor horizontaal koppelen van de inbouwdozen.
 • Bevestiging is door middel van standaard schroeven. Niko schakelmateriaal wordt in Nederland niet geleverd met spreidklemmen.
 • Alle wandcontactdoos sokkels van Niko hebben KEMA keur en zijn CE-gecertificeerd.
 • Meer details per product zijn te vinden op de productpagina's.

Aarding van Niko wandcontactdoos-sokkels

Een stopcontact is niet altijd geaard, zoals bij een type-C stopcontact. Deze worden vanaf 2010 niet meer gebruikt bij nieuwbouw of renovatie, maar komen nog veel voor. Bij normaal gebruik in een droge ruimte met een droge vloer zijn deze volkomen veilig. Heb je een nieuwer huis of ga je bijvoorbeeld in de keuken of badkamer een aansluiting maken, kies dan voor een geaarde sokkel. Voor gebruik in Nederland en Duitsland is randaarde de standaard (type-F). In België en Frankrijk wordt penaarde gebruikt (type-E). De meeste stekkers aan Europese apparaten passen zowel in randaarde als penaarde stopcontacten. Niko biedt sokkels voor alle drie typen wandcontactdoos.

Aaneenschakelen van Niko wandcontactdozen

Pas wanneer de sokkel is afgewerkt met een centraalplaat en afdekraam, spreken we van een wandcontactdoos, zoals vastgelegd in de NEN 1010 norm. Ook termen zoals stopcontact, contactdoos of wcd (afkorting voor WandContactDoos) worden vaak gebruikt, maar zijn minder officieel.

Meestal worden meerdere stopcontacten gecombineerd door meerdere inbouwdozen in de wand aaneen te schakelen en af te werken met een meervoudig afdekraam. Combinaties van wandcontactdoos en schakelaar, of met een dimmer, komen ook veel voor. Binnen het Niko-assortiment kun je maximaal vijf sokkels met één afdekraam afwerken.

Let op bij Belgische inbouwdozen: deze zijn ovaal, waardoor afdekramen in onze webshop daar alleen horizontaal kunnen worden gebruikt, niet verticaal.

Afwerking van een Niko wandcontactdoos

Na het monteren van de sokkel dien je een centraalplaat en een afdekraam aan te brengen. Pas dan is de sokkel een Niko wandcontactdoos en veilig om te gebruiken. Dit is ook het moment om de stroom weer in te schakelen in de meterkast, niet eerder! Bij Niko schakelmateriaal heb je vrije keuze in centraalplaten en afdekramen. Alle design series zijn onderling uitwisselbaar. Kies wat je mooi vindt en wat in je interieur past. Het maakt voor werking en montage niet uit. Centraaldelen en afdekramen zijn los te bestellen en staan als gerelateerde artikelen op de productpagina's van deze stopcontacten. Er zijn ook complete Niko stopcontacten inclusief centraalplaat in kleur en design te koop. Deze zijn te vinden onder de diverse Niko schakelmateriaal series.

Montage Niko wandcontactdoos

Dit zijn de 3 stijlen van Niko Schakelmateriaal

Een overzicht van de voordelen van Niko wandcontactdozen:

 • Betrouwbaarheid: Niko waarborgt betrouwbaarheid en consistentie dankzij uitgebreide controles in hun eigen laboratorium.
 • Langdurige garantie: Elk product wordt zorgvuldig geproduceerd om duurzaamheid en betrouwbaarheid te garanderen, met een fabrieksgarantie van 4 jaar.
 • Innovatie: Niko blijft innoveren door middel van eigen onderzoek en marktinzichten, waardoor ze aan de behoeften van consumenten kunnen blijven voldoen.
 • Diversiteit: Met diverse productlijnen biedt Niko oplossingen voor verschillende design- en functionaliteitsvoorkeuren.
 • Stijlvol ontwerp: Niko-producten combineren elegant ontwerp met uitstekende prestaties.
 • Uniforme basis: Alle series schakelmateriaal van Niko maken gebruik van dezelfde functionele basis, wat zorgt voor consistentie en compatibiliteit.

Wandcontactdoos van Niko kopen bij Klusspullen.nl

Bij Klusspullen.nl kun je terecht voor een breed scala aan schakelmateriaal van verschillende merken, waaronder Niko. Maak gebruik van onze snelle levering en een retourtermijn van 30 dagen. Bestel het complete assortiment Niko bij ons, inclusief alle benodigde installatieaccessoires. Zo zijn wij jouw perfecte partner voor Niko wandcontactdozen, met deskundig advies en een uitstekende klantenservice die altijd voor je klaarstaat. Voor al je klusbehoeften op één plek!

Niko wandcontactdozen sfeerfoto