GIRA heeft geconstateerd dat de kinderbeveiliging van bepaalde wandcontactdozen mogelijk gebreken kan vertonen. Om deze reden is er sprake van een terugroepactie.

Niet functionerende kinderbeveiliging

Binnen het assortiment van GIRA zijn wandcontactdozen met kinderbeveiliging leverbaar. Deze bevatten een shutter achter de afdekking, waardoor de ingangen afgedekt worden en er niet zomaar zaken in de wandcontactdoos gestopt kunnen worden.

Helaas is het gebleken dat deze shutter bij exemplaren geleverd tussen 09-12-2014 en 26-01-2016 gebreken kunnen vertonen: de shutter sluit niet altijd zelfstandig, waardoor de verhoogde aanrakingsbeveiliging mogelijk niet goed werkt.

Een lijst met getroffen producten treft u op de volgende pagina aan:
http://download.gira.com/data2/160309_product_lijst_door_het_terugroepen_betrokken_producten.pdf

GIRA wandcontactdoos met kinderbeveiliging herkennen

Wat is het risico

Wanneer de bovenstaande situatie zich voordoet, dan werkt de kinderveilige wandcontactdoos gelijk als een reguliere wandcontactdoos. Er is wat dat betreft geen gevaar of technisch probleem met betrekking tot de wandcontactdoos zelf, enkel een niet functionerende kinderbeveiliging.

De wandcontactdoos zelf is dus in orde en kunt u blijven gebruiken. Enkel de afdekkingen met de shutters zijn getroffen.

Door het probleem met de afdekking / shutter zou een elektrische schok kunnen optreden wanneer een geleidend product in de opening(en) wordt gestoken, iets dat bij een reguliere wandcontactdoos ook het geval is en juist door de kinderbeveiliging voorkomen zou moeten worden.

Wat is de oplossing

GIRA produceert momenteel nieuwe afdekkingen met correct functionerende shutters, waarmee de kinderbeveiliging weer gegarandeerd is. Door de oude afdekkingen voor de nieuwe exemplaren te vervangen wordt het probleem opgelost.

Vervang de afdekkingen niet zelf!

Heeft u kinderveilige GIRA wandcontactdozen aangeschaft tussen 09-12-2014 en 26-01-2016, neem dan contact op met de installateur die ze voor u heeft gemonteerd. De installateur kan ze voor u controleren en waar nodig vervangen. Eventuele kosten worden tussen GIRA en de installateur verrekend.

Is uw installateur niet meer bereikbaar, dan treft u op de volgende pagina door GIRA aangewezen installatiebedrijven aan:
http://www.gira.com/nl_NL/bezugsquellen/elektrofachbetriebe.html

Tijdelijk niet leverbaar

De volledige productiecapaciteit van GIRA wordt momenteel gebruikt om de nieuwe afdekkingen te produceren. Deze worden eerst gebruikt voor vervangingsdoeleinden, zodat de veiligheid weer gewaarborgd kan worden.

Gevolg is dat tijdelijk geen GIRA wandcontactdozen met kinderbeveiliging geleverd worden voor de verkoop, waardoor u ze helaas niet kunt bestellen en wij ze tijdelijk van onze website hebben verwijderd.

Zodra er weer normaal geleverd wordt treft u ze uiteraard weer op onze website aan.

Meer informatie of vragen

Heeft u nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op en/of bekijk de volgende uitgebreide informatiepagina van GIRA:
http://www.gira.com/nl_NL/service/rueckruf.html.

GIRA

 

alttext