Nico's klusblog

Gaat u binnenkort steigerhouten meubels aanschaffen of overweegt u deze zelf te maken? Lees dan de volgende tips en verleng de levensduur van uw meubels met enkele jaren!

Beits uw steigerhouten meubel

Het beitsen van uw meubel zorgt dat het minder gevoelig is voor vocht. Hoe gaat u te werk? Schuur het meubel met schuurpapier P120. Verwijder splinters en loszittende delen. Schuur scherpe kanten rond. Veeg het stof van het meubel. Breng de steigerhoutbeits aan met beitskwast of roller. Na droging van de beits zal het oppervlak ruw aanvoelen. Schuur het meubel opnieuw en breng een laag beits aan.

Aangebrachte spijkers en schroeven mogen niet nat worden

Wanneer uw meubels nat worden door bijvoorbeeld een regenbui is het belangrijk dat bevestigingsmateriaal als spijkers en schroeven droog blijven. Schroeven en spijkers dienen bij voorkeur aan de onderkant van het meubel aangebracht te worden. Want worden ze nat, dan gaan ze roesten. Roest is qua volume 5x zo groot als staal. Met vocht en roest in het hout ligt de vorming van houtrot in het verschiet.

Aangebrachte spijkers en schroeven mogen niet nat worden

PUR of schuimlijm hoort niet in een meubel

PUR-lijm schuimt mooi. Een prachtig product dat alle gaatjes en kieren dicht maakt. Het droogt snel en er is snel resultaat. Gebruik PUR nooit buiten. De opgedroogde schuimlijm gaat fungeren als een spons en houdt water vast. Het water dat zo dicht op het hout zit kan houtrot veroorzaken en de constructie aanmerkelijk verzwakken.

PUR of schuimlijm hoort niet in een meubel

Meubels moeten in staat zijn te drogen

Let op dat er op een meubel na een regenbui geen plassen water blijven staan. Houten planken mogen ook niet te strak tegen elkaar aan bevestigd zijn. Water zal door capillaire werking er tussen gezogen worden. Kit nooit meubels af.

Meubels moeten in staat zijn te drogen

Seal de onderkant van het meubel en voorkom optrekkend vocht

Door de onderkant van de poten goed glad te schuren (P80/P120) en daarna van 2 of 3 lagen grondverf aan te brengen wordt voorkomen dat vocht van onderaf de houten constructie aantast.

Peter Tichelaar

Deze gastblog is geschreven door Peter Tichelaar, een lokale schilder en ondernemer in Deventer en omstreken. Hij werkt dagelijks met hout en verf en deelt graag zijn kennis. Meer weten? Volg hem op Facebook: https://www.facebook.com/tichelaarschilderwerken

Bent u ook een echte vakman en wilt u uw kennis delen? Neem dan contact met ons op!

alttext